Povsem nova Mazda CX-80: novi sedemsedežni Mazdin vodilni model

Udobje, priročnost in vsestranskost, mojstrska izdelava na Japonskem Mazda e-Skyactiv PHEV in dizelski pogon s štirikolesnim pogonom, pretežno posredovanim zadnjim kolesom  

Danes se Evropi premierno predstavlja nova Mazda CX-80 s sedeži v treh vrstah – virtualno razkritje si je možno ogledati na naslovu https://mzd.tools/VirtualReveal  

Po uvedbi Mazde CX-60 je nova Mazda CX-80 še drugi model iz skupine Mazdinih velikih avtomobilov za Evropo. Je najprostornejši avto v Mazdini evropski ponudbi in bo postala novi vodilni Mazdin model v regiji.  

V tem najnovejšem razvojnem koraku Mazdinega edinstvenega oblikovalskega pristopa Kodo so se oblikovalci osredotočili na eleganco in čistost minimalistične japonske estetike, ki odpravlja vse nepotrebne elemente, to pa so dosegli z edinstvenim neposrednim pristopom Mazdinih oblikovalcev in mojstrov rokodelcev, s katerim želijo zagotoviti avtomobile, ki so lahko tako izdelani le na Japonskem.  

S skoraj petimi metri dolžine in medosno razdaljo več kot tri metre je nova Mazda CX-80 daljša in višja ter ima bistveno daljšo medosno razdaljo od priljubljene Mazde CX-60. V povezavi z dvema plosko zložljivima sedežema v tretji vrsti bo Mazda CX-80 na voljo z možnostjo izbire treh konfiguracij sedežev v drugi vrsti, vključno z izbiro dveh ločenih samostojnih sedežev v kombinaciji s sredinsko konzolo ali prehodom do tretje vrste sedežev.
Nova Mazda CX-80 je opremljena s tehnologijo, ustrezno vodilnemu vozilu Mazdine evropske modelne palete, in vključuje tri novosti: novo glasovno upravljanje Alexa v vozilu, nov hibridni navigacijski sistem, ki združuje prednosti storitev brez povezave in spletnih storitev, ter novo funkcijo za prikaz pri priklopu prikolice (Trailer Hitch View), ki s pomočjo sredinskega zaslona in napredne grafike pomaga določiti položaj vozila glede na prikolico.

Mazda CX-80 je ob uvedbi na voljo z dvema pogonskima sklopoma: to sta e-Skyactiv PHEV, ki združuje štirivaljni bencinski motor in elektromotor ter ponuja navdušujočo zmogljivost z odličnimi okoljskimi referencami, in zelo učinkovit vrstni šestvaljni dizelski agregat e-Skyactiv D z Mazdinim blagim hibridnim sistemom Mazda M Hybrid Boost 48V, ki zagotavlja izjemno učinkovitost glede emisij in porabe goriva.

Skupna moč sistema e-Skyactiv PHEV znaša 327 KM/241 kW, navor pa 500 Nm. Od 0 do 100 km/h ta model pospeši v 6,8 sekunde, doseže največjo hitrost 195 km/h in omogoča 60 km vožnje samo z električnim pogonom. Ponuja izjemne okoljske lastnosti, saj je njegova povprečna poraba goriva po standardu WLTP 1,6 l/100 km, emisije CO2 pa znašajo le 36 g/km. Motor e-Skyactiv D razvije 254 KM ter omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 8,4 sekunde in največjo hitrost 219 km/h. Povprečna poraba goriva po WLTP znaša 5,7–5,8 l/100 km, emisije CO2 pa 148–151 g/km.  

Oba agregata dopolnjujeta osemstopenjski samodejni menjalnik in Mazdin sistem štirikolesnega pogona i-Activ. Mazdin inteligentni sistem za izbiro voznega načina (Mi-Drive) prav tako ponuja izbiro med štirimi voznimi načini (plus načinom EV za PHEV), kot jo je uvedla Mazda CX-60. 
Platforma Mazde CX-80 ima sprednje vzmetenje z dvojnimi prečnimi vodili in zadnje vzmetenje z več členi, kar zagotavlja visoko raven udobja med vožnjo, stabilno lego in uglajen nadzor karoserije. Sistem stalnega štirikolesnega pogona, ki navor pretežno posreduje zadnjim kolesom, stabilnost in oprijem pogona AWD združuje z nevtralnimi lastnostmi pogona na zadnja kolesa pri vožnji skozi ovinke. Povsem nova Mazda CX-80 ima tudi osupljivo vlečno zmogljivost: prikolica lahko tehta do 2500 kg.  

Celovit nabor naprednih sistemov za pomoč vozniku i-Activsense v Mazdi CX-80 ima za cilj najvišjo varnostno oceno Euro NCAP s petimi zvezdicami. Med novimi varnostnimi funkcijami, ki so prvič na voljo z Mazdo CX-80, so: asistent za vožnjo v zgoščenem prometu (CTS) z novo podporo v primeru neodzivnega voznika, sistem za pomoč pri zaviranju (SBS) z novo funkcijo za preprečevanje čelnega trčenja in ohranjanje voznega pasu v sili (ELK) z novo funkcijo za izogibanje vozilom, ki vozijo nasproti.  

Predprodaja nove Mazde CX-80 se začne maja, prva vozila pa prihajajo v Slovenijo jeseni 2024. Nova Mazda CX-80 bo v Sloveniji na voljo od 57.990 EUR za različico s sedmimi sedeži, priključnim hibridom in opremo Exclusive-Line.
Deli novico s prijatelji