Novi karavan Škoda Superb Combi: prostornejši, udobnejši, učinkovitejši in varnejši

  • Izpopolnjen paradni model z motorjem z notranjim zgorevanjem: edinstvena nova zunanja podoba, naprednejša aerodinamika
  • Več prostora in udobja: za izpopolnjeno notranjost z večjo prostornostjo ter minimalistično in urejeno zasnovo so med drugim značilni trajnostni materiali, intuitivni Škodini pametni izbirni gumbi in infotainment s klepetalnim robotom ChatGPT, ki temelji na umetni inteligenci
  • Razširjen nabor pogonskih sklopov: premierno se predstavljata blaga hibridna tehnologija
    in nova generacija priključnega hibridnega pogona z več kot 100 kilometri električnega dosega
  • Večja varnost: inovativni asistenčni sistemi, nova generacija matričnih LED-žarometov in sistem za dinamično uravnavanje podvozja DCC Plus

Škoda predstavlja novo generacijo svojega paradnega modela z motorjem z notranjim zgorevanjem. Novi karavan Superb Combi ima dodatno povečane dimenzije in prihaja na trg s premišljeno izpopolnjeno podobo in širokim naborom novih tehnologij. Količnik zračnega upora znaša le 0,25 in skupaj s šestimi sodobnimi pogonskimi zasnovami zagotavlja največjo učinkovitost doslej. Razpon moči sega od 110 kW (150 KM) do 195 kW (265 KM). Nabor pogonskih sklopov med drugim vključuje priključni hibrid z več kot 100 kilometri električnega dosega in 1,5-litrski motor TSI z blago hibridno tehnologijo, ki je pri Superbu novost.

Klaus Zellmer, predsednik uprave družbe Škoda Auto, je povedal: “Naše stranke so za
nas na prvem mestu, zato smo pri razvoju naslednje generacije našega paradnega modela pozorno prisluhnili njihovim željam. Rezultat je produkt, ki dosega višjo vrednost z vidika opreme, uporabniške izkušnje in udobja. Novi karavan Superb Combi ne ponuja le dodatnega prostora, pač pa uvaja tudi nove elektrificirane pogonske sklope. Upravljanje poenostavljajo novi Škodini pametni izbirni gumbi in glasovno upravljanje, ki bo že kmalu dodatno izpopolnjeno z integracijo klepetalnega robota ChatGPT, katerega delovanje temelji na umetni inteligenci. Razširjena povezljivost in novi asistenčni sistemi zaokrožajo to evolucijo do popolnosti.”

Zunanji dizajn: matrični LED-žarometi in detajli v edinstveni temni kromirani barvi

Novi Superb Combi je že na prvi pogled mogoče prepoznati po specifični, osmerokotni mreži hladilnika in ostro začrtanih matričnih LED-žarometih z novim oblikovalskim elementom Crystallinium. Opcijske zadnje LED-luči z animiranimi smerniki so opremljene s funkcijo Coming/Leaving Home (serijsko na voljo pri izvedbi L&K). Posebnost zunanjosti so poleg tega detajli v edinstveni temni kromirani barvi – na primer novi dvodimenzionalni logotip na sprednjem pokrovu in napis na pokrovu prtljažnika. S količnikom zračnega upora 0,25  je novi Superb Combi najbolj aerodinamičen Škodin karavan vseh časov. Natančna prilagoditev karoserijske zasnove in številni specifični popravki so pomagali zmanjšati zračni upor za 15 odstotkov, obenem pa so soustvarili edinstveno podobo zunanjosti.

Nova notranjost s 13-palčnim zaslonom, minimalistično zasnovo sredinske konzole in
30 litri dodatnega prtljažnega prostora

Za notranjost karavana Superb Combi sta značilna prostostoječi zaslon infotainment sistema, ki meri do 13 palcev, in minimalistična zasnova sredinske konzole (izbirna ročica
je zdaj na volanskem drogu). Kot dodatna oprema je prvič na voljo projicirni sistem. Škodini pametni izbirni gumbi in glasovna asistenca Laura, ki bo že v kratkem izpopolnjena s tehno­logijo ChatGPT, občutno poenostavljajo upravljanje številnih funkcij vozila in infotainmenta, poleg tega pa vozniku omogočajo dostop do informacij zunaj ekosistema vozila. Med novosti sodijo telefonski predal z indukcijskim 15-vatnim polnjenjem in sočasnim hlajenjem telefona ter hrbtu prijazni sedeži Ergo z desetimi pnevmatsko krmiljenimi masažnimi blazinami. Struktura ponudbe je spremenjena in med drugim vključuje različne pakete Design Selection, tematske opcijske pakete in individualne opcije. Superb pa je odlično prilagojen tudi za daljša potovanja – prostornina prtljažnika znaša 690 litrov, kar je 30 litrov več kot pri predhodniku. Večji je tudi prostor za glavo.

Širša paleta pogonskih sklopov kot kdajkoli doslej, dodatno izpopolnjena aerodinamika

Šest sodobnih, učinkovitih pogonskih sklopov vključuje tudi novo generacijo priključno­hibidnega pogona, s katerim je opremljen Superb Combi iV. 1,5-litrski motor TSI je kombiniran z električnim motorjem in omogoča sistemsko moč 150 kW (204 KM) ter električni doseg več kot 100 kilometrov (po kriterijih WLTP). Poleg tega je 1,5-litrski TSI na voljo tudi z blago hibridno tehnologijo, kar je pri Superbu novost. Ponudba nadalje vključuje še dva bencinska motorja in dva dizelska pogonska agregata. Najzmogljivejša izvedba bencinskega in dizelskega motorja (195 kW/265 KM in 142 kW/193 KM) je serijsko kombinirana s štirikolesnim pogonom. Novi sistem za dinamično uravnavanje podvozja DCC Plus združuje udobje in vozno dinamiko, druga generacija matričnih LED-žarometov pa zagotavlja še boljšo osvetlitev cestišča. Oba sistema je za Superb mogoče naročiti prvič.

Novi karavan Superb Combi bo nadaljeval zgodbo o uspehu

Novi karavan Superb Combi, katerega proizvodnja poteka v tovarni koncerna Volkswagen
v slovaški prestolnici Bratislavi, bo šel po stopinjah svojih uspešnih predhodnikov. Škoda je prvič ponudila karavansko različico leta 2009 v sklopu druge sodobne generacije Superba. Pri tretji sodobni generaciji modela je ta karoserijska izvedba doživela razcvet: leta 2016 je karavanska različica imela okoli 54-odstotni prodajni delež in skupno je bilo izdelanih pri­bližno 860.000 vozil. V Nemčiji, ki velja za Škodin največji posamični trg, je bilo 90 odstotkov vseh prodanih Superbov karavanov. Superb Combi si je prislužil tudi številne mednarodne nagrade.

Deli novico s prijatelji