Novi Porsche Taycan: večja moč in doseg ter drznejši dizajn

Porsche je v edinstvenem ambientu studia Viba film v Ljubljani predstavil novo generacijo revolucionarnega športnika, ki s kombinacijo zmogljivosti, inovativnosti in trajnostne tehnologije znova premika meje. Novi Taycan z obsežnimi izboljšavami tako na področju tehnologije kot dizajna utrjuje svoj vodilni položaj v segmentu visokozmogljivih električnih športnih vozil.

Večja zmogljivost: Novi modeli Taycan so zmožni boljših pospeškov, pri čemer Taycan doseže hitrost 100 km/h v 4,8 sekunde, Taycan Turbo S pa v samo 2,4 sekunde. S funkcijo Push-to-Pass je na razpolago do 120 kW dodatne moči.

Večji doseg in hitrejše polnjenje: Doseg WLTP je povečan na največ 678 km, kar je za 35 % več kot prej. Čas polnjenja vseh modelov Taycana od 10- do 80-odstotne napolnjenosti je 18 minut. Maksimalna polnilna moč je povečana na 320 kW.

Novo aktivno podvozje: Vsi modeli Taycana imajo zdaj prilagodljivo zračno vzmetenje kot standardno opremo, mogoče pa je naročiti sistem Porsche Active Ride, ki zagotavlja izjemen kompromis med udobjem in dinamiko vožnje.

Porsche je s predstavitvijo Taycana leta 2019 vstopil v novo dobo visokozmogljivih elektrificiranih športnikov. Takrat je inovativni pionir spremenil pravila igre v avtomobilističnem svetu, letos pa je na slovenske ceste zapeljal novi Taycan, https://dealer.porsche.com/si/ljubljana/sl-SI/Modeli/Taycan ki je bil deležen izjemno temeljite prenove. Novo generacijo ob izboljšani zmogljivosti odlikujejo še večji doseg, hitrejše in zanesljivejše polnjenje, bogatejša serijska oprema, izpopolnjeno upravljanje ter dovršen športni dizajn s prefinjeno eleganco.

Tako kot pri predhodniku si lahko novega Taycana omislite v treh karoserijskih različicah kot športno limuzino Taycan, vsestranskega Taycana Cross Turismo ter športno in praktično izvedenko Taycan Sport Turismo. Zadnja dva lahko opremite s štirimi različnimi pogonskimi sklopi, ekskluzivno za limuzino pa je na voljo najmočnejša motorizacija iz modela Turbo GT.

Nove dimenzije vrhunske zmogljivosti
Vsem novim modelom Taycan je Porsche privoščil več moči, kar se najbolj odraža v izrazitejših pospeških. Taycan in Taycan Turbo S z mesta do hitrosti sto kilometrov na uro pospešita v samo 4,8 sekunde oziroma osupljivem času 2,4 sekunde, kar je za 0,6 oziroma 0,4 sekunde hitreje, kot sta za to potrebovala njuna predhodnika. S še bolj neverjetnim pospeševanjem se lahko pohvali Taycan Turbo GT s paketom Weissach, ki enako nalogo opravi v vrtoglavem času 2,2 sekunde.

Izjemen doseg in hitrejše polnjenje
Odvisno od tega, kateri model boste izbrali, se boste z novim Taycanom z le enim polnjenjem baterije zapeljali vse do 678 kilometrov daleč (WLTP). To je v primerjavi s predhodnikom kar 175 kilometrov oziroma 35 odstotkov več. Tako bo postankov za polnjenje manj, pa tudi krajši bodo. Na 800-voltnih ultrahitrih polnilnicah boste polnili z močjo vse do 320 kW, kar je za 50 kW več kot doslej. Poleg tega je izboljšana tudi učinkovitost ultrahitrega polnjenja, saj se bo nova baterija Performance kar do pet minut polnila s polnilno močjo več kot 300 kW. Zaradi nadgrajenega sprejema energije je hitrejše tudi polnjenje pri nizkih temperaturah.
Porschejevim inženirjem je uspelo prepoloviti čas polnjenja baterije z 10 na 80 odstotkov (SoC – stanje napolnjenosti). Pri Taycanu prve generacije je takšno polnjenje trajalo 37 minut, novi model pa enako nalogo opravi v le 18 minutah. Tudi kapaciteta baterije Performance Plus je zdaj večja, njena bruto energijska vrednost je 105 kWh namesto prejšnjih 93 kWh.

Dovršena vozna dinamika z inovativnim podvozjem
Vsi novi modeli Taycan imajo že serijsko prilagodljivo zračno vzmetenje, ki zagotavlja popolno ravnotežje med dinamiko in udobjem. Pri izvedbah s štirikolesnim pogonom je na voljo tudi inovativni sistem podvozja Porsche Active Ride, ki še dodatno izboljšuje vozno dinamiko.
Ta revolucionarna tehnologija novemu Taycanu omogoča, da ohranja vodoravno lego karoserije v vseh voznih razmerah, bodisi pri dinamičnem zaviranju, krmiljenju ali pospeševanju. Pri običajni vožnji sistem učinkovito blaži neravnine, v bolj dinamičnih situacijah pa zagotavlja izjemen stik s cestiščem. Aktivacija ustreznega voznega načina omogoča kompenzacijo vzdolžnega in prečnega nagibanja karoserije, kar občutno zmanjša sile, ki delujejo na potnike, in tako izboljša udobje vožnje.

Dovršena športna estetika z izostrenim dizajnom
Oblikovalci iz oddelka Style Porsche so s prenovljenim sprednjim delom, žarometi in zadnjimi lučmi dodatno izostrili Taycanov puristični dizajn. Z novimi blatniki in ožjimi glavnimi žarometi je poudarjena širina avtomobila, kar še bolj izpostavlja njegov atletski značaj.

Najnovejši opcijski glavni žarometi so opremljeni z visokoločljivostno HD matrično tehnologijo in prepoznavno štiritočkovno grafiko, zaradi katere je Taycan takoj opazen tudi ponoči. Tudi njegov zadek je zaznamovan z edinstveno kombinacijo dizajna in svetlobne tehnologije. V svetlobni pas integriran napis Porsche je tridimenzionalen in v steklenem videzu, prvič pa je na voljo tudi osvetljena verzija z animacijo ob prihodu in odhodu voznika.

Deli novico s prijatelji