Citroen C4

Citroen se je z enim svojih najbolj prepoznavnih modelov odločil narediti veliko spremembo. C4 se je iz kombilimuzine spremenil v križanca, s tem nagovarja širši krog kupcev in sledi najnovejšim trendom. Kljub temu niso zavrgli starih vrednost, saj C4 ohranja družinsko uporabnost, dobro počutje za volanom in pametne rešitve, s katerimi se je v preteklosti že ločeval od tekmecev.

Videz, prostornost in praktičnost

Da se trendi v avtomobilizmu spreminjajo s svetlobno hitrostjo, ni potrebno posebej poudarjati. Oznaka C4, ki je stara že 93 let še nikoli ni bila deležna tako korenite spremembe. C4 še vedno nastopa v »golfovem« razredu, toda v oblikovno enačbo kombilimuzine so dodali še gene križanca. Vsekakor je na cesti C4 s tem postal bolj vpadljiv in všečen. Z dinamičnim svetlobnim podpisom, vgrajenim zadnjem usmerjevalnikom zraka in plastičnimi obrobami nikakor ni dolgočasen, prej bi rekli, da je končno stopil iz sence nekaterih prodajno uspešnejših, a vizualno bistveno bolj zadržanih konkurentov.

Hvalimo prihod fizičnih stikal za upravljanje klimatske naprave, voznikovo okolje pa dobro zapolnjujejo še digitalne rešitve v obliki digitalnih merilnikov ter zaslona na dotik. Citroen, kot avtomobilska znamka, ki je vedno našla svoje mesto pri družinah, je tudi pri tokrat dala velik poudarek na samo uporabnost potniške kabine. Pri vozniku niso pozabili na veliko odlagalno površino za telefon na sredinski konzoli, ki je minimalistična in na prvi pogled digitalna. Pod njo se skriva še dodaten predal za drobnarije in predal za stikalom samodejnega menjalnika. Take rešitve bodo povprečnemu, predvsem starejšemu kupcu, prav gotovo všeč. O tem, da so resnično premislili kaj družina potrebuje priča tudi sovoznikov predal, nad katerim se skriva še dodaten tanjši predal. V njem je priročen nosilec za tablico, tako lahko sovoznik v varnem okolju ob daljših poteh pregleduje digitalne vsebine.

Francozi so se ob razkritju C4 pohvalili, da znotraj segmenta ponujajo največ prostora za kolena na zadnji klopi. Niso lagali, kratek preizkus to tudi jasno pokaže. Na zadnji klopi nam je ostalo še približno deset centimetrov za kolena, zmanjkalo pa ga ni niti pri glavi. Ima pa oblikovna nadgradnja učinek tudi na položaj sedenja. Od tal je C4 oddaljen 15,6 centimetra, zato se sedi nekoliko višje kot v klasični kombilimuzini, prav  tako je boljša preglednost.

Varnost

V današnjih časih mora biti avto varen in že serijsko opremljen s številnimi asistenčnimi pomagali. Kupcem je ta vidik zelo pomemben, še posebej pri družinskih avtomobilih v katerih se večino časa vozijo tudi otroci. C4 je serijsko opremljen z 18-palčnimi platišči, toda še bolj razveseli podatek, da je na seznamu serijske opreme tudi samodejno zaviranje v sili, sistem za opozarjanje pred menjavo prometnega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, zadnji parkirni senzorji, samodejna dvoconska klimatska naprava, sovoznikov sedež, nastavljiv po višini, žarometi LED, 5-palčni digitalni merilniki in 10-palčni zaslon na dotik. Testni avto, je bil opremljen z najboljšim paketom opreme, zato je bilo izvrstno poskrbljeno za vse potnike. Seznamu opreme se je pridružila še kamera za vzvratno vožnjo, projecirni zaslon in pametni tempomat.

Vozne lastnosti

C4 stavi predvsem na udobno vožnjo. Kljub 18-palčnim pnevmatikah z zanimivo izbrano dimenzijo pnevmatik (širine 195) progresivno hidravlično vzmetenje dobro požira neravnine in manjše luknje. Za dobro počutje in čimbolj nenaporno vožnjo skrbijo tudi posebna pena na sedežih, celotna vozniška izkušnja pa je podrejena popolnemu udobju. Brez skrbi, tudi hitreje zavoje odpelje brez težav, a seveda pri tem ne more slediti nekaterim klasičnim kombilimuzinam.

Informacije o motorju

Velike izbire pri C4 v smislu pogonskih opcij ni. Na voljo so izključno bencinski motorji in seveda električna različica. Testni C4 je poganjal najbolje prodajani 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z 96 kilovati. Za prenos navora na sprednji kolesni par je skrbel 8-stopenjski samodejni menjalnik. Gre že za večkrat preverjeno kombinacijo, ki ji pravzaprav ne očitamo veliko. Morda nas je še najbolj zmotilo rahlo cukanje pri vožnji pri nižjih hitrostih, ko je bil motor hladen.

Kljub manjši prostornini motorja je odzivnost v nižjih vrtljajih povsem zgledna, menjalnik sodeluje dobro z motorjem in povprečna poraba se je ustavila pod sedmimi litri. Motor ima 230 njutonmetrov navora, a je na voljo že pri 1.750 vrtljajih in tako omogoča vožnjo s hitrostjo 130 kilometrov na uro s samo 2.200 vrtljaji.

Končno mnenje

Citroen C4 se je močno spremenil, a stopil v pravo smer. Iz praktično neopazne, a zelo praktične in preproste kombilimuzine, se je prelevil v modernega križanca, ki ni pozabil na svoje korenine. Zaradi tega se za volanom ne sedi le višje, temveč ponuja res veliko prostora na zadnji klopi. Podpiramo odločitev, da so se vrnila fizična stikala in da so Francozi dali poudarek splošni uporabnosti. Tako je na sredini dovolj odlagal, všeč pa nam je tudi nova zasnova sovoznikovega predala. Tudi pogonsko je logično, da največ kupcev izbere močnejši 1,2-litrski motor. Gre za preverjeno rešitev, ki ponuja vsakodnevno uporabnost s povsem zgledno povprečno porabo goriva.

Plusi: prostornost na zadnji klopi, fizična stikala za klimatsko napravo, odlagalne površine

Minusi: projicirni zaslon deluje preko ploščice in vsebine ne projicira na vetrobransko steklo, majhen prikaz vrtljajev motorja na digitalnih merilnikih, kljub elektronski ročni avto nima sistema auto hold

Cena testnega vozila: 24.840 evrov.

Specifikacije:
Motor:
 1,2-litrski trivaljni
Moč bencinskega motorja: 96 kW (130 KM) pri 5.500 vrt./min.
Navor: 230 Nm pri 1.750 vrt./min.
Menjalnik: samodejni
Prestave: 8
Pogon: dvokolesni
Zavore: spredaj zračno hlajeni diski, zadaj diski
Največja hitrost: 210 km/h
0-100 km/h: 9,7 s
Emisije CO2 (WLTP): 131 g/km
Povprečna poraba: 6,8/100 km
Prostornina posode za gorivo: 40 litrov
Gorivo: bencin
Prostornina prtljažnika: 380/1.250 litrov
Euro NCAP: 4 zvezdice
Obračalni krog: 10,9 m
Masa vozila: 1.371 kg
Platišča: 18 palična (pnevmatike 195/60)

Deli novico s prijatelji