Novi Nissan Qashqai: najboljši križanec izdelan v najboljši tovarni

  • Novi in izboljšani Qashqai je proizveden v Nissanovi tovarni v Združenem kraljestvu
  • Sveže posodobitve najbolj prodajanega vozila avtomobilske industrije v Združenem kraljestvu in prvega križanca
  • Poleg tega Nissan gradi povsem električno prihodnost v okviru projekta EV36Zero

Pred skoraj 18 leti je v Sunderlandu v Združenem kraljestvu s proizvodne linije zapeljal prvi Nissan Qashqai, začetnik segmenta križancev, ki je povzročil pretres v avtomobilskem svetu.

Danes, leta 2024, pa je najhitreje prodajani avtomobil v zgodovini britanske avtomobilske industrije z več kot štirimi milijoni kupcev v več kot 100 državah doživel novo preobrazbo z drznim dizajnom in pomembnimi tehnološkimi posodobitvami za boljšo uporabniško izkušnjo.

Novi Qashqai, elektrificiran z Nissanovim edinstvenim sistemom e-POWER, je zdaj v proizvodnji v domačem Sunderlandu in bo v prihodnjih tednih prišel v pooblaščene prodajalne vozil Nissan v Evropi in drugod. Za najnovejše posodobitve je bila potrebna nova naložba v tovarno v višini 30 milijonov funtov, skupna naložba v tovarno v Združenem kraljestvu pa zanaša 6 milijard funtov.

Osveženi model Qashqai prihaja v času, ko Nissan v Sunderlandu še naprej razvija svojo vizijo EV36Zero – načrt za prihodnost proizvodnje avtomobilov, ki združuje proizvodnjo električnih vozil in baterij iz obnovljivih virov energije.

Adam Pennick, Nissanov podpredsednik za proizvodnjo v Združenem kraljestvu, je dejal: “Zelo smo ponosni, da je tovarna v Sunderlandu dom modela Qashqai. Najboljša ekipa za najboljši križanec je zmagovalna kombinacija in komaj čakamo, da vidimo, kako bodo naši kupci uživali v novem dizajnu in dodatnih tehnologijah.”

Prvi Qashqai, ki je bil oblikovan, zasnovan in izdelan v Veliki Britaniji, je bil izdelan v Sunderlandu konec leta 2006, nato pa leta 2007 predstavljen na trgu. Zaradi takojšnje priljubljenosti vozila je tovarna v Sunderlandu dosegla rekordno raven proizvodnje, saj je zabeležila največji letni obseg proizvodnje vozila v zgodovini avtomobilske industrije v Združenem kraljestvu, Qashqai pa je postal najhitreje rastoči avtomobil, proizveden v Združenem kraljestvu, s tem ko je dosegel 1 milijon, 2 milijona, 3 milijone in nato 4 milijone proizvedenih primerkov ter tako prehitel več kot 20 drugih konkurentov.

V tovarni v Sunderlandu izdelujejo tudi Nissan JUKE in povsem električni Nissan LEAF, proizvodnja pa zagotavlja 7000 delovnih mest v različnih Nissanovih ekipah v Združenem kraljestvu. Mednje spadajo Nissanov oblikovalski center v Paddingtonu v Londonu, tehnični center v Cranfieldu v Bedfordshiru, proizvodna ekipa v Sunderlandu, center za nadomestne dele v Lutterworthu ter ekipa za prodajo in marketing v Rickmansworthu, poleg dodatnih 30.000 delovnih mest v dobavni verigi v Združenem kraljestvu.

Od začetka prodaje Qashqaija tretje generacije leta 2021 je bilo v Evropi prodanih več kot 350.000 primerkov, vozilo pa še naprej postavlja standarde v segmentu križancev. Leta 2022 se je začela prodaja vozila Qashqai s tehnologijo e-POWER – Nissanovim edinstvenim in inovativnim elektrificiranim pogonskim sklopom, pri katerem kolesa neposredno poganja izključno elektromotor, kar ustvarja občutek električne vožnje. Danes je na cesti že več 120.000 vozil Qashqai s tehnologijo e-POWER, izdelanih v Sunderlandu.

Z najnovejšimi spremembami je ohranjeno tisto, kar imajo kupci najraje pri Qashqaiju, obenem pa so izboljšane njegove prednosti in dodana še bolj intuitivna in priročna tehnologija.

Tovarna v Sunderlandu je bila nadgrajena tako, da bo omogočila proizvodnjo modela Qashqai 2024, in sicer so bile izvedene naložbe v infrastrukturo za nove plošče, odbijače, barve karoserije, notranje elemente, materiale in obloge. Posodobljena tehnologija novega Qashqaija je zdaj vključena tudi v proizvodni proces, vključno s posodobljenimi naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji in vgrajenimi storitvami Google v multimedijskem sistemu NissanConnect, ki omogočajo skoraj brezhibno interakcijo med digitalnim življenjem kupca in njegovim vozilom.

Pennick je dodal: “Za Nissan v Sunderlandu so to vznemirljivi časi. Ponosni smo, da lahko kupcem zagotavljamo nove različice modelov Qashqai in Juke, obenem pa pripravljamo tovarno, da bo v okviru našega revolucionarnega projekta EV36Zero v celoti pripravljena na elektrifikacijo.”

Nissan EV36Zero je načrt podjetja za prihodnost avtomobilske industrije, ki združuje proizvodnjo električnih vozil in baterij iz obnovljivih virov energije ter sledi cilju vožnje in proizvodnje brez emisij. Model EV36Zero bo v okviru novega Nissanovega globalnega poslovnega načrta The Arc postal primer tovarne prihodnosti v celotnem Nissanovem proizvodnem odtisu na svetovni ravni.

S projektom EV36Zero je tovarna v Sunderlandu tudi v središču Nissanovih prizadevanj za trajnostno prihodnost. V Sunderlandu bo v prihodnosti potrjeno potekala proizvodnja popolnoma električnih različic modelov Qashqai, JUKE in LEAF v okviru izvajanja načrta za 100-odstotno elektrifikacijo ponudbe Nissanovih osebnih vozil v Evropi do leta 2030. Temelji pa tudi na viziji Ambition 2030, da postane Nissan resnično trajnostno podjetje, ki bo pripomoglo k čistejšemu, varnejšemu in bolj vključujočemu svetu.

Deli novico s prijatelji