Mazda 787B z demonstracijsko vožnjo na jubilejni dirki 24 ur Le Mansa

  • Mazda 787B bo opravila predstavitvene vožnje na dirkah 24 ur Le Mansa in Le Mans Classic
  • Zmagovalni dirkalnik iz Le Mansa bo razstavljen v muzeju Le Mansa
  • Na skupnem razstavnem mestu bodo predstavili Mazdo MX-30 e-Skyactiv R-EV

Družba Mazda Motor Corporation je sporočila, da bo Mazda 787B, zmagovalni avtomobil iz Le Mansa, opravila predstavitveno vožnjo1 ob stoletnici dirke 24 ur Le Mansa. 91. dirka bo potekala na dirkališču Le Mans Sarthe v Franciji od 7. do 11. junija 2023.

Mazda 787B, ki jo je poganjal rotacijski motor s štirimi rotorji, je leta 1991 postala prvi japonski dirkalnik, ki je zmagal na 59. dirki 24 ur Le Mansa. ACO (Automobile Club de l’Ouest), organizator dogodka, nas je povabil k izvedbi predstavitvene vožnje. Za volanom dirkalnika bo 9. in 10. junija sedel Yojiro Terada, ki je rekorder z 29 nastopi na dirkah v Le Mansu. 

Ob 100. obletnici dirke 24 ur Le Mansa bodo zmagovalni dirkalniki iz prejšnjih let od 1. junija do 2. julija razstavljeni v muzeju Le Mans, ki je v bližini dirkališča Circuit de la Sarthe. Mazda 787B bo pred začetkom dirke 24 ur Le Mansa 9. in 10. junija zvečer sodelovala tudi na demonstracijskih vožnjah na kratki progi, kjer bo skupaj z drugimi kultnimi japonskimi zmagovalnimi avtomobili Le Mansa iz ekipe Toyota Motor Corporation/TOYOTA Gazoo Racing opravila demonstracijsko vožnjo po celotni progi. Demonstracijske vožnje Mazde 787B so načrtovane tudi med 30. junijem in 2. julijem na dirki Le Mans Classic.

V tednu dirke ob stoletnici Le Mansa bo na ogled tudi tematska razstava “Neskončno odkrivanje Japonske”, ki je plod sodelovanja JNTO (Japonske nacionalne turistične organizacije), Toyote in Mazde. Poleg spodbujanja turističnega obiska Japonske za gledalce dirke 24 ur Le Mansa bodo predstavljene japonske pobude za ogljično nevtralnost, Mazda pa bo predstavila tudi model Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV (z evropsko specifikacijo), opremljen z najnovejšo tehnologijo rotacijskega motorja, ki deluje kot generator električne energije. 

1 V primeru dežja ali slabih vremenskih razmer bodo demonstracijski krogi z Mazdo 787B morda odpovedani.

Deli novico s prijatelji