Ford na avtocestah v Veliki Britaniji uvaja tehnologijo za prostoročno vožnjo

  • Ford je s predstavitvijo naprednega sistema za pomoč vozniku 1, 2 s prostoročnim upravljanjem 2. stopnje in zakonsko odobritvijo za uporabo na avtocestnem omrežju v Veliki Britaniji – prvega tovrstnega sistema, odobrenega v Evropi – poskrbel za prelomni trenutek v industriji.

Vozniki 193.000 vozil Ford in Lincoln, opremljenih s sistemom BlueCruise, so s prostoročnim upravljanjem prevozili že več kot 64 milijonov milj (102 milijona kilometrov) v Kanadi in ZDA, kjer je bil sistem BlueCruise nedavno imenovan tudi za najbolje ocenjeni aktivni sistem za pomoč pri vožnji po izboru Consumer Reports.

Zdaj je britansko ministrstvo za promet dalo zeleno luč tehnologiji Ford BlueCruise 2, 3, kar pomeni, da bodo vozniki vozil Mustang Mach-E na 3700 kilometrih avtocest v Veliki Britaniji, označenih kot modre cone, lahko vozili ‘brez rok, a odprtih oči’ (hands-off, eyes-on).

BlueCruise zagotavlja še višjo raven voznikovega udobja in varnostnih prednosti napredne pomoči vozniku. Sistem spremlja cestne oznake, znake z omejitvijo hitrosti in spreminjajoče se prometne razmere ter nadzoruje krmiljenje, pospeševanje, zaviranje in umestitev na voznem pasu ter vzdržuje varno in stalno razdaljo do vozil pred sabo – vse do popolne zaustavitve v prometnih zastojih.

Poleg tega sofisticirana tehnologija infrardeče kamere nenehno preverja pozornost voznika za zagotavljanje varnosti in samozavesti.

“Ne rečemo vsak dan, da smo z eno nogo stopili v prihodnost, toda to, da je Ford BlueCruise postal prvi tovrstni sistem za prostoročno vožnjo z dovoljenjem za uporabo v evropski državi, je pomemben korak naprej za našo panogo,” je povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e Europe. “Sodobne avtoceste so lahko zahtevne tudi za najbolj samozavestne voznike in marsikdo se jih boji. BlueCruise lahko prevzame nekaj ‘težkega dela’, da vožnja po avtocesti ni tako naporna in voznikom omogoči še nekaj dodatne samozavesti in udobja.”

Lastniki Fordov Mustangov Mach-E modelnega leta 20234 v Veliki Britaniji bodo lahko kot prvi prek naročnine aktivirali BlueCruise.5 Prvih 90 dni uporabe je vključenih že v nakup vozila, nato pa si lahko lastniki z aktiviranjem mesečne naročnine, ki znaša 20,30 € (£ 17,99) zagotovijo prilagodljivost za daljše izlete in počitnice ter delovanje naprednega sistema za pomoč vozniku glede na predvideno uporabo vozila.

“Danes je pomemben trenutek za avtomobilsko industrijo, saj Ford BlueCruise postaja prvi prostoročni sistem, ki je odobren za uporabo v Veliki Britaniji,” je dejala Lisa Brankin, generalna direktorica, Ford UK & Ireland. “Vedno smo si prizadevali, da bi bila tehnologija dostopna našim strankam in BlueCruise je ta naslednji korak na tej poti. Tudi zato bo vožnja po avtocestah za voznike bolj udobna izkušnja.”

BlueCruise, ki je bil med več kot 1.1 milijon kilometrov (700.000 milj) dolgim testiranjem Fordovega naprednega sistema za pomoč vozniku po vsem svetu natančno dodelan za zagotavljanje intuitivne in zaupanje vzbujajoče izkušnje, je pomemben mejnik na Fordovi poti do vodilne vloge na področju rešitev za mobilnost.

“Odlična novica je, da je Ford za evropsko uvedbo svoje tehnologije BlueCruise izbral Veliko Britanijo, in vesel sem, da je ta država ponovno v ospredju inovacij,” je dejal Jesse Norman, britanski minister za transport. “Najnovejši napredni sistemi za pomoč voznikom omogočajo preprostejšo in bolj uglajeno vožnjo, hkrati pa pomagajo, da so ceste varnejše, saj zmanjšujejo možnost napak voznikov.”

Ford pričakuje, da bo sistem BlueCruise aktiviran tudi v drugih evropskih državah, ko bodo to dopuščali zakonski pogoji, in da bo v prihodnjih letih uvedel sistem tudi v druga Fordova vozila.

Kako deluje BlueCruise – hands-off, eyes-on

BlueCruise temelji na zmogljivostih Fordovega inteligentnega aktivnega tempomata (IACC)2,

ki lahko samodejno drži tempo s prometom v okviru zakonskih omejitev hitrosti, vse do popolne zaustavitve. Prostoročni način omogoča voznikom na odobrenih odsekih modre cone avtoceste, da vozijo prostoročno, če še naprej pazijo na dogajanje na cesti – kar omogoča dodatno raven udobja med dolgimi vožnjami.

Pred prehodom na prostoročno vožnjo, vozila opremljena z BlueCruise sistemsko potrjujejo, da so oznake voznega pasu vidne, da ima voznik oči na cesti in da so ustrezni tudi drugi pogoji. Sistem uporablja animirane oznake z besedilom in modrimi osvetlitvami, ki sporoči, da je sistem v načinu prostoročne vožnje, in so učinkoviti tudi za tiste, ki imajo barvno slepoto.

Sistem BlueCruise, ki ga krmili Fordovo najzmogljivejše računalniško omrežje v vozilu, lahko deluje do največje hitrosti 130 km/h in uporablja kombinacijo petih radarjev za zaznavanje in spremljanje položaja in hitrosti drugih vozil na cesti. Naprej usmerjena kamera zaznava označbe voznih pasov in znake z omejitvijo hitrosti, zelo pomembno pa je, da sistem uporablja tudi infrardečo kamero, ki je nameščena pod prikazovalniki na instrumentni plošči, in z njo preverja pogled in položaj glave voznika – tudi če ima sončna očala – ter tako zagotavlja, da ostaja pozorno osredotočen na cesto.

Če sistem zazna voznikovo nepozornost, se na instrumentni plošči najprej prikažejo opozorila, ki jim sledijo zvočna opozorila, aktiviranje zavor in na koncu upočasnitev vozila ob ohranjanju nadzora nad krmiljenjem. Podobni ukrepi se izvedejo, če voznik po pozivu ob zapuščanju modre cone ne položi rok nazaj na volan.

Ford sodeluje tudi z upravnimi organi in raziskuje možnosti za zagotavljanje sistema BlueCruise prek prihodnje posodobitve programske opreme Ford Power-Up za modele Mustang Mach-E, ki so bili izdelani pred letom 2023 in so opremljeni s paketom Tech Pack.

Mati vseh ‘roadtripov’

Da bi ocenili najnovejšo generacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku, vključno s sistemom BlueCruise in njegovimi podpornimi funkcijami, so Fordovi inženirji po evropskih cestah testno prevozili 160.000 kilometrov.

Evropsko testiranje je sledilo skoraj milijonu kilometrov, prevoženih v ZDA in Kanadi, preden so sistem lani predstavili na teh trgih. Vožnje za legaliziranje sistema v Veliki Britaniji so pomagale dokazati sposobnost obvladovanja okoliščin, kot so obrabljene označbe voznih pasov, slabo vreme in dela na cesti, s katerimi se vozniki srečujejo vsak dan.

“Ford BlueCruise je prvi tovrstni sistem za prostoročno vožnjo, ki je bil odobren za uporabo v evropski državi. Dokazali smo, da lahko nedvomno pomaga vozniku in zahteva, da voznik med delovanjem sistema zaradi svoje varnosti in varnosti potnikov gleda na cesto. To pomeni, da lahko sistem BlueCruise tudi drugim udeležencem v prometu olajša potovanje,” je povedal Torsten Wey, vodja oddelka za napredne asistenčne sisteme pri Fordu Evropa.

BlueCruise je najnovejši dodatek naboru tehnologij v Mustangu Mach-E, ki vključuje tudi pomoč za preprečevanje trčenja,2 aktivno pomoč pri parkiranju 2.02 in Fordov sistem za povezljivost SYNC 4A6 s 39,4 cm (15,5”) zaslonom na dotik.

Poleg tega lahko posodobitve programske opreme Ford Power-Up uporabljajo povezljivost, ki jo zagotavlja modem FordPass Connect,7 za nenehno izboljševanje vozila in dodajanje novih funkcij, ne da bi moral lastnik vozila zapustiti dom.

Mustang Mach-E ponuja do 600 km čistega električnega dosega8 med polnjenji, podpira pa ga Fordovo omrežje polnilnic Blue Oval, ki je s trenutno več kot 450.000 polnilnicami in nenehnim odpiranjem novih največje v Evropi. Je eno od devetih povsem električnih vozil, ki jih Ford načrtuje v svoji ponudbi za Evropo do leta 2024. Ford namerava do leta 2035 doseči ničelne emisije pri prodaji vseh vozil in ogljično nevtralnost v svojih evropskih obratih, logistiki in pri dobaviteljih.

Za več informacij: https://www.ford.co.uk/technology/driving-assistance/ford-bluecruise & https://www.youtube.com/watch?v=dotX0NIXSW0

# # #

SAE International opredeljuje stopnjo ali kategorijo 2 – delna avtomatizacija vožnje – kot trajno in za domeno specifično izvajanje podnalog prečnega in vzdolžnega nadzora gibanja vozila pri dinamični nalogi vožnje s strani sistema za avtomatizacijo vožnje s pričakovanjem, da voznik opravi podnalogo odkrivanja in odzivanja na predmete in dogodke ter nadzira sistem za avtomatizacijo vožnje.

Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila.

Ford BlueCruise je funkcija za prostoročno vožnjo po avtocesti. Roke umaknite z volana le, ko ste v modri coni za prostoročno vožnjo. Vedno opazujte cesto in promet ter bodite pripravljeni, da ponovno prevzamete nadzor nad vozilom. Funkcija ni nadomestek za varno vožnjo. Glede podrobnosti in omejitev glejte navodila za uporabo vozila. [Komplet za uporabo Sistema BlueCruise vsebuje strojno opremo, ki je potrebna za to funkcijo.] Uporabnik mora plačati naročnino na BlueCruise, ki vključuje uporabo podatkov, redne posodobitve zemljevidov in izboljšave funkcij. Za uporabo funkcije BlueCruise morate svojega Mustanga Mach-E aktivirati z aplikacijo FordPass.

4 Mustang Mach-E modelnega leta 2023, ki se proizvaja od novembra 2022. Datum izdelave posameznega vozila preverite v dokumentaciji vozila ali pri trgovcu z vozili Ford.

Funkcija BlueCruise je serijsko na voljo v vozilih Mustang Mach-E modelnega leta 2023. Naročniki lahko funkcijo prvih 90 dni preizkušajo brezplačno in lahko naročnino kadar koli prekličejo. Pred vključitvijo funkcije BlueCruise je treba aktivirati modem FordPass Connect.

Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.

Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect (pri nekaterih vozilih del opreme za doplačilo), aplikacija Ford Pass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega mobilnega omrežja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.

V skladu s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP). Doseg do 600 km (predvidena ciljna vrednost v skladu z WLTP) je na voljo s popolnoma napolnjeno baterijo – odvisno od različice oz. opreme in konfiguracije baterije. Dejanski doseg se lahko razlikuje odvisno od različnih dejavnikov (npr. vremenskih razmer, načina vožnje, profila poti, stanja vozila, starosti in stanja litij-ionske baterije).

Deli novico s prijatelji