Audi Q6 e-tron z 2. generacijo digitalne tehnologije OLED

• Svetovna premiera: aktivna digitalna svetlobna grafika omogoča povsem nov način gibanja svetlobe v žarometih in zadnjih lučeh
• Digitalne svetlobne grafike za žaromete in zadnje luči je prvič mogoče izbirati prek vmesnika MMI in aplikacije myAudi
• Paket z digitalnimi svetlobnimi grafikami je mogoče zakupiti na zahtevo

Ta inovacija bo trajno spremenila koncept avtomobilske osvetlitve in komunikacijo Car-to-X: Audi Q6 e tron z drugo generacijo digitalnih zadnjih OLED-luči povzdiguje zasnovo luči, nabor funkcij in s tem varnost v cestnem prometu na novo raven. Svetovna novost, ki se premierno predstavlja z Audijem Q6 e-tron: aktivna digitalna svetlobna grafika. Pri opazovalcu ustvarja povsem nov vtis živahnosti in nakazuje pot v prihodnost Audijeve tehnologije luči. Kupci lahko prvič po želji izberejo digitalne svetlobne grafike za novo stopnjo digitalnih dnevnih luči v matričnih LED-žarometih in za novo generacijo digitalnih zadnjih OLED-luči. Poleg tega lahko digitalne svetlobne grafike zakupijo na zahtevo.

Audi z modelom Q6 e-tron ne začenja novega poglavja le na področju elektromobilnosti, temveč tudi na pomembnem delu svojega genskega zapisa: na področju tehnologije luči. Audi Q6 e-tron s svetovno premiero aktivne digitalne svetlobne grafike postavlja temelje za novo obdobje, ki ga bosta zaznamovala edinstven dizajn in estetika, ki jo lahko najdete le pri Audiju.

Druga generacija inovativne digitalne tehnologije OLED ne le daje pečat zunanji podobi novih Audijevih modelov, temveč tudi večkratno povečuje obseg njihovih funkcij. To koristi tudi varnosti v cestnem prometu, kar zelo učinkovito dokazujejo komunikacijske luči v sklopu digitalnih OLED-zadnjih luči. Tudi individualizacija v Audiju Q6 e-tron postavlja nove stan¬darde: s skupno do osmimi opcijskimi digitalnimi svetlobnimi grafikami v novo zasnovanih dnevnih lučeh matričnih LED-žarometov in v digitalnih zadnjih OLED-lučeh druge generacije lahko kupci zunanjo podobo svojega Q6 e-tron oblikujejo na način, kot ga še ni bilo. To je mogoče prek vmesnika MMI in prvič tudi prek aplikacije myAudi. Digitalne svetlobne grafike je mogoče zakupiti tudi naknadno po nakupu vozila.

Prvič kombinacija grafike in gibanja: aktivna digitalna svetlobna grafika
Žarometi in zadnje luči, ki so na prvi pogled videti živi – tako si lahko stranke predstavljajo aktivno digitalno svetlobno grafiko, svetovno novost znamke Audi. So del opcijskega paketa digitalnih svetlobnih grafik. “Pri Audiju Q6 e-tron prvič pri serijskem vozilu nismo zasnovali le oblike svetlobe, temveč tudi njeno celotno gibanje. Zaradi popolne simbioze med našim konceptom osvetlitve in novo tehnologijo so luči novega Audija Q6 e-tron tako živahne in inteligentne kot še nikoli doslej. Svetlobni grafiki dajemo lastno osebnost, digitalnemu svetu pa hkrati lastno estetiko,” je pojasnil César Muntada, vodja oblikovanja luči. “Audi Q6 e-tron s svetovno premiero aktivne digitalne svetlobne grafike postavlja temelje za novo obdobje, ki ga bosta zaznamovala edinstven dizajn in estetika, ki jo lahko najdete le pri Audiju.”

Takšno obliko svetlobne grafike omogoča programski modul – razvit v sodelovanju med družbo AUDI AG in koncernskim podjetjem za programsko opremo CARIAD SE – v enem od domenskih računalnikov Audija Q6 e-tron. Pri drugi generaciji digitalnih zadnjih OLED-luči šest OLED-panelov s skupno 360 segmenti s pomočjo posebej razvitega algoritma vsakih deset milisekund ustvari novo sliko. Aktivna digitalna svetlobna grafika tako izraža živahnost in osebno interakcijo avtomobila, saj z nenehnim gibanjem ponazarja “možgansko aktivnost” Audija Q6 e-tron, podobno kot pri ljudeh. Na sprednjem delu vozila se aktivna digitalna svetlobna grafika ustvarja skozi interakcijo algoritma z dvanajstimi segmenti, ki se prižigajo in ugašajo. Na zadku se v ta namen uporabljajo vsi digitalni OLED-segmenti. Posamezni svetlobni segmenti medsebojno delujejo tako, da se intenzivnost svetlobe celotne slike svetlobne grafike ne spreminja.

Druga generacija digitalne tehnologije OLED
Če se na kratko ozremo nazaj na digitalno tehnologijo OLED 1.0: leta 2016 je Audi v modelu TT RS predstavil novo tehnologijo luči v avtomobilski panogi. Prvič so bile za zadnje luči uporabljene organske svetleče diode, na kratko OLED. OLED-elementi so ploskovna svetila, sestavljena iz polprevodnikov, ki ustvarjajo popolnoma enakomerno svetlobo in zelo visoke kontraste. Poleg tega je mogoče prilagajati njihovo svetlost. Obliko OLED-svetil je mogoče poljubno oblikovati in razdeliti na posamično krmiljene segmente. V Audiju TT RS je bila premierno predstavljena tudi dinamična svetlobna animacija zadnjih OLED-luči.

Leta 2020 so lahko kupci pri Audiju Q5 prvič izbrali individualno grafiko zadnjih luči s tehno¬logijo OLED. Z njo je Audiju kot prvemu proizvajalcu med konkurenti uspelo, da je digitalno spreminjal grafiko zadnjih luči. Osnova za to so bile glavne lastnosti tehnologije OLED: visok kontrast, segmentacija v posamično krmiljene cone, visoka homogenost svetlobe in možnosti razporeditve segmentov zelo blizu drug drugemu. Še danes je Audi edini avtomobilski proizvajalec, ki ponuja tovrstno delovanje te tehnologije.

Leta 2022 je pri modelu Audi A8 z digitalnimi zadnjimi OLED-lučmi ta opcija postala serijska. Njegov sistem podatkovnih vodil omogoča, da programska oprema vozila posamično krmili vsak panel v zadnji luči in vsak OLED-segment na njem. V Audiju A8 lahko stranke prek vmesnika MMI izbirajo med tremi razpoložljivimi grafikami zadnjih luči, v modelu S8 pa med štirimi.

“Audi je že zgodaj prepoznal, kolikšen potencial ima uporaba tehnologije OLED v zadnjih lučeh, in je kot edini avtomobilski proizvajalec to tehnologijo luči sistematično izpopolnjeval in digitaliziral. Tako lahko danes kupcem stalno ponujamo nove funkcije luči,” je dejal Stephan Berlitz, vodja razvoja luči, in s tem pojasnil, da uporaba te tehnologije temelji na jasni strategiji. “Digitalni OLED-sistemi so učinkovitejši, lažji in bolj homogeni od klasičnih sistemov luči,” je še dodal in s tem nakazal na prihodnost: “Ti sistemi se zaradi močnega kontrasta postopoma spreminjajo v zunanje zaslone in s tem postajajo pomemben pripo¬moček za komunikacijo z okolico. S funkcijo zaznavanja približevanja lahko od leta 2020 s pomočjo luči komuniciramo z drugimi udeleženci v prometu. Audi Q6 e-tron bo zdaj po novem opremljen s komunikacijskimi lučmi, ki prispevajo k še večji varnosti.”

Digitalne zadnje OLED-luči druge generacije pod drobnogledom
Audi z naslednjo generacijo digitalne tehnologije OLED v zadnjih lučeh, ki bo predstavljena z Audijem Q6 e-tron, znatno razširja nabor funkcij, stopnjo svobode pri oblikovanju, predvsem pa varnost udeležencev v prometu. Prvič lahko digitalne zadnje OLED-luči načrtno komunici¬rajo z neposredno okolico (Car-to-X). Število segmentov na posameznem digitalnem OLED-panelu se je v primerjavi s prvo generacijo povečalo s šest na 60 segmentov. V zadnjih lučeh modela Q6 e-tron je vgrajenih šest OLED-panelov s skupno 360 segmenti. Nova arhitektura elektronike E3 omogoča krmiljenje tega bistveno večjega števila segmentov prek ločenega programskega modula na enem od domenskih računalnikov. S stalnim povečevanjem števila segmentov na posameznem digitalnem OLED-panelu se bodo v prihodnosti zadnje luči lahko razvile v zaslon, ki bo še izboljšal komunikacijo Car-to-X in varnost v cestnem prometu.

Inovativna digitalna tehnologija OLED ne ustvarja le pogojev za povsem novo obliko zadnjih luči, temveč zagotavlja tudi edinstveno homogenost in zelo visok kontrast prikaza. Druge prednosti: za ploskovno svetilo niso potrebni dodatni reflektorji, svetlobni trakovi ali drugi optični elementi in je zato zelo učinkovito. Te lastnosti skupaj omogočajo inženirjem in oblikovalcem, da pri oblikovanju končno presežejo meje med dvo- in tridimenzionalnostjo: Audi ustvarja tridimenzionalne oblike na dvodimenzionalnih površinah. Poleg markantnega integriranega svetlobnega LED-traku na zadku 3D-steklo uspešno ločuje grafiko zadnjih luči od drugih svetlobnih funkcij.

Tudi na sprednjem delu vozila so se pri Audiju odločili za inovativne pristope. Nova generacija digitalnih dnevnih luči in moduli luči so zdaj vizualno ločeni drug od drugega, kar zagotavlja bolj jasno oblikovno zasnovo. Posamezne LED-diode nove razvojne stopnje digitalnih dnevnih luči – skupaj jih je 70 – so oblikovalci zasnovali kot prozorne 3D-objekte. Sprednji del digital¬ne dnevne luči je opremljen s precizno prizmatično strukturo, medtem ko dnevno luč obdaja metalizirana 3D-obroba, ki pozornost opazovalca usmerja na digitalne oči vozila.

Več varnosti z inteligentnimi žarometi in zadnjimi lučmi
Audi je tudi varnostne funkcije razvil do nove ravni. Funkcijo zaznavanja približevanja, ki jo poznamo že iz drugih Audijevih modelov, v novem modelu Q6 e-tron dopolnjuje komunikacij¬ska luč, ki druge udeležence v prometu preventivno opozarja na mesta nezgod in okvar. Poleg standardne grafike v zadnjih OLED-lučeh komunikacijska luč v kritičnih voznih ali prometnih situacijah prikaže tudi posebno statično grafiko z integriranimi opozorilnimi simboli. Ta asistenčni sistem ne pomaga le voznikom Audijev, temveč tudi vsem drugim udeležencem v prometu. Tako kot funkcija razširjenih prometnih informacij, ki v modelu A8 z digitaliziranimi žarometi opozarja na nezgode ali nevarne situacije, tudi komunikacijska luč pridobiva podatke iz množic. Poleg tega druga generacija digitalnih zadnjih OLED-luči aktivira komunikacijsko luč z opozorilnimi simboli za Emergency Assist, RECAS (opozorilni signal za nalet od zadaj), opozorilne utripalke, klic v sili (eCall), klic ob okvari (bCall) in utripanje zavornih luči.

Komunikacijska luč tudi opozorilu ob izstopanju pridaja dodatno dimenzijo. Do zdaj je ta funkcija na morebitno nevarnost ob izstopanju opozarjala le potnike v vozilu, na primer če se je približeval drug avtomobil ali morda kolo. Z grafiko, prilagojeno posebej za to situacijo, ki se prižge znotraj grafike zadnjih luči, pa zdaj opozarja tudi voznike avtomobilov ali kolesarje, ki se približujejo od zadaj v vzdolžni smeri. Na ta način Audi Q6 e-tron v svoj varnostni koncept vključuje druge udeležence v prometu in povečuje prometno varnost za vse.

Poleg tega komunikacijske luči s posebno grafiko na sprednjem in zadnjem delu vozila signalizirajo status parkirne asistence, kadar je vozilo v postopku avtomatiziranega parkiranja. Udeležencem v cestnem prometu v neposredni bližini nazorno pokažejo, da je vozilo v varnem stanju.

Nova raven svobode: digitalne svetlobne grafike v vmesniku MMI in aplikaciji myAudi
Vozniki Audija Q6 e-tron lahko z do osmimi digitalnimi svetlobnimi grafikami za žaromete in zadnje luči na povsem nov način individualizirajo svoje vozilo. Grafike lahko izbirajo na dva načina – prek aplikacije myAudi ali neposredno v vozilu prek vmesnika MMI. Z drugimi opcijskimi paketi je na voljo še šest grafik, vsaka z ustrezno animacijo za funkcijo Coming Home/Leaving Home.

Z uporabo aplikacije myAudi lahko stranke aktivirajo svoje osebne svetlobne grafike zunaj vozila in nato neposredno ob vozilu doživijo dinamično svetlobno animacijo ter ustrezno prilagojeno funkcijo Coming Home/Leaving Home. Enako velja za komunikacijske luči v sklopu digitalnih zadnjih OLED-luči druge generacije in za funkcijo zaznavanja približevanja. Matrični LED-žarometi lahko po želji v živo prikažejo prikrivanje bleščanja prometnih znakov in zasenčenje objektov.

Da bi strankam omogočili še večjo stopnjo individualizacije njihovega Audija Q6 e-tron, lahko tudi po nakupu vozila prek storitve Funkcije na zahtevo zakupijo paket digitalnih svetlobnih grafik kot razširitev za matrične LED-žaromete plus/matrične LED-žaromete in digitalne zadnje OLED-luči, in sicer trajno ali le za določeno časovno obdobje. Na ta način je mogoče Q6 e-tron glede na osebne želje prilagoditi z do osmimi digitalnimi svetlobnimi grafikami (samo v kombinaciji z matričnimi LED-žarometi plus/matričnimi LED-žarometi in digitalnimi zadnjimi OLED-lučmi). Prek storitve Funkcije na zahtevo je mogoče zakupiti tudi asistenco za dolga žarometa in paket matričnih LED-žarometov.

Deli novico s prijatelji