Začenja se nacionalna preventivna akcija #VarnoZMotorjem

  • Policisti bomo v tednu od 5. do 11. aprila 2021 po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil. Začenja se namreč nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Tovrstne nadzore bomo izvajali tudi kasneje, med celotno motoristično sezone, od marca do oktobra. Policijski upravi Nova Gorica in Kranj pa bosta pri tem sodelovali z italijansko in avstrijsko policijo.

Poziv vsem motoristom in mopedistom: vozite previdno!

Ker smo v obdobju, ko veljajo številni ukrepi za zajezitev epidemije, skupaj z agencijo pozivamo tudi k doslednemu spoštovanju odlokov. Če že morajo na nujno pot, naj motoristi in mopedisti v prometu ravnajo samozaščitno, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato nikar ne preskočite priprav, začnite počasi.

Preberite si tudi 6 motorističnih zapovedi , namenjenih  tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim motoristom.

Tudi ostali vozniki motornih vozil, pazite na motoriste

Ostale voznike motornih vozil pozivamo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu. Poleg tega so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni in jih je možno kaj hitro spregledati. Pri premiku vozila naj se zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Aktivnosti policistov v tednu od 5. do 11. aprila 2021

  • Nadzor in dosledno ukrepanje zoper večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov – voznike enoslednih motornih vozil
  • Meritve hitrosti z merilniki hitrosti in nadzor nad upoštevanjem prometnih pravil
  • Kontrola tehnične brezhibnosti enoslednih motornih vozil
  • Preverjanje psihofizičnega stanja voznikov enoslednih motornih vozil
  • Izvajanje aktivnosti ob javnih prireditvah, ki jih organizirajo moto klubi (v primeru izboljšanja epidemiološke slike v državi)
  • Sodelovanje pri preventivnih aktivnostih (v primeru izboljšanja epidemiološke slike)

Policijske uprave bodo promet enoslednih vozil nadzirale ob svojem rednem delu. Nadzor bodo policisti izvajali predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo. Če bodo zasledili neočiščeno ali poškodovano cestno infrastrukturo, ki bi lahko ogrožala udeležence cestnega prometa, bodo o tem obveščali vzdrževalce cest.  Poleg tega bodo skozi celotno motoristično sezono izvajali nadzor, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pa tudi preventivne aktivnosti (kolikor bo to mogoče, glede na potek epidemije).

Statistični podatki s področja prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil

Prometna varnost voznikov enoslednih motornih vozil je bila v letu 2020 boljša kot v letu 2019. V primerjavi z letom 2019 je bilo v letu 2020 manj prometnih nesreč, mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih motoristov. Pri primerjavi samo mopedistov pa se je stanje poslabšalo: povečalo se je število prometnih nesreč, več voznikov je umrlo in več se jih je hudo telesno poškodovalo. Stanje pri motoristih se je izboljšalo tudi zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo (prepoved prehajanja med občinami in regijami). Pri mopedistih pa je na poslabšanje stanja vplivala prepoved opravljanja javnega potniškega prometa in iskanje drugih oblik prevoza, predvsem v urbanih območjih (moped, kolo).

Število prometnih nesreč z udeležbo motoristov se je v 2020 v primerjavi z 2019 zmanjšalo s 681 na 539. V prometnih nesrečah je umrlo 16 (20) motoristov. Hudo se je poškodovalo 116 (148), lažje pa 254 (327) motoristov. V prometnih nesrečah brez telesnih poškodb je bilo udeleženih 162 (206) motoristov. Umrla sta tudi dva (dva) potnika.

Število prometnih nesreč z udeležbo voznikov mopedov se je v letu 2020 povečalo s 300 na 305. V prometnih nesrečah so umrli štirje (dva) vozniki mopedov. Hudo se je poškodovalo 50 (42) voznikov, 178 (194) voznikov pa se je lahko telesno poškodovalo. Brez poškodb je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 78 (62) voznikov mopedov. Na mopedu v prometnih nesrečah ni umrl noben potnik, tako kot tudi v letu 2019 ne. (vir: policija.si)

Deli novico s prijatelji