Renault Austral Iconic espert Alpine E-Tech full hybrid 200

Pred slabe pol leta, je Renault na trg postavil popolnoma novega, srednje velikega športnega terenca ali z drugimi besedami nekakšnega družinskega križanca. Športni terenci so že nekaj let popularni, a sedaj prihajajo v ospredje hibridni modeli. Na test smo pridobili model Australa s hibridno izvedenko v kombinaciji elektromotorja in z 1,2-litrskim bencinskim motorjem. Austral je na voljo izključno le s pogonom na prednja kolesa in blagim oziroma popolnoma hibridnim sistemom. Najvišji nivo opreme, imenovan Iconic esprit Alpine, pa  doprinese veliko sodobne in uporabne dodatne opreme.

Videz, prostornost in praktičnost

Austral se ponaša s sodobnimi matričnimi LED žarometi, ki dodajo še večjo privlačnost njegovemu videzu. Posebnost  Australa  pa je tudi mat siva barva, ki po našem mnenju izjemno pristaja temu vozilu. Seveda lahko kupci izbirajo med 12 različnimi barvami karoserije. Oblikujejo ga zaznamujejo dinamične linije, agresivna prednja maska iz katere izstopa množica kvadratkov, ter velik logotip znamke in sodobne dnevne LED luči. Obut je v velika 20-palčna lahka platišča Dayrona. Testni model je imel dvobarvno karoserijo, pri čemer je bila streha in stranska ogledala obarvana v črno , medtem ko je bila preostala karoserija  v mat sivi barvi. Z zadnje strani vozila pa se iz boka raztezajo večje LED luči, ki v večernem času ustvarijo vtis izjemne širine Australa.

Nedvomno je sama notranjost novega Australa dobra in kakovostno izdelana. Zaslon voznika v velikosti 12,3-palcev in glavni osredni zaslon 12-palcev sta dobre ločljivosti. Oba zaslona delujeta odlično. Grafika osrednjega zaslona je ostra in sam vmesnih deluje izjemno hitro. Celoten sistem deluje zelo tekoče in glede na preizkušena  Renaultova vozila, lahko rečemo, da je ta najbolj gladko delujoč do sedaj.

Sprednja sedeža sta ogrevana in prav tako pa je ogrevan tudi volan. A kot posebnost ne smemo pozabiti, da ima voznikov sedež še masažno funkcijo. Voznik lahko izbira met tremi različnimi vrstami masaž. Znamka Apline doda svoj pečat v potniški kabini z oblazinjenjem sedežev iz alkantare, šivi v modri barvi, aluminijasti stopalki za plin in zavoro ipd. Iz seznama dodatne opreme so Australu dodali še vrhunsko ozvočenje Harman Kardon s 12 zvočniki, panoramsko strešno okno, gretje prednjega stekla in voznik lahko vse glavne, pomembne informacije spremlja na Head-up zaslonu. Za tiste, ki imajo pametne telefone, ki jih je mogoče  brezžično polniti, je na voljo tudi možnost  kot dodatno opcijo za doplačilo 150 evrov.

Sama praktičnost, uporabnost prostora v notranjosti je dobra. V vratih je »žep« zadovoljive velikosti, da lahko v njega shranimo več predmetov in ne le pol litrske plastenke, na sredinski konzoli pod drsnim ročajem, ki služi za naslon roke še prostor za dve pol litrski plastenki. Še ena globoka »luknja« je, ko odpremo dvojna vratca.

Na splošno so vsi vgrajeni materiali dobri ali celo odlični. Mogoče tisti, ki so vgrajeni na nižjih delih so bolj iz trde plastike, a armatura je resnično dobra, dobro zgrajena iz kakovostnih materialov. Določeni dodatki in zaključki so vrhunski, a vse skupaj pokvarijo ceneni zračniki, ki ne spadajo v to visokokakovostno notranjost.

Zadnja klop je prilagodljiva, omogoča premikanje naprej in nazaj, kar nam omogoča prilagajanje velikost prtljažnega prostora. Če je zadnja klop v standardni poziciji ima prtljažnik 430 litrov prostora, če to pomaknemo naprej se poveča na 555 litrov.Ko klop podremo, pa je na voljo impresivnih 1.455 litrov prostora. Klop se podre v razmerju 60:40. Prtljažno dno je prilagodljivo, si ga lahko nastavimo v dveh nivojih, pod njim pa še nekaj odlagalnega mesta.

Varnost

Novi Austral se ponaša z obsežnim naborom varnostnih sistemov in pomagal vozniku. Ima sistem za prepoznavanje prometnih znakov, za ohranjanje in preprečevanje zapustitve voznega pasu, sistem za nadzor stabilnosti vozila, pomoč pri speljevanju iz klanca, klic v sili, opozorilo pred možnostjo trka, 6-varnostnih blazin, aktivno zaviranje v sili, samodejno zaviranje, zavorni sistem ABS. Najvišji nivo opreme prinese še dodatne varnostne sisteme, kot so kamero 360-stopinjskim pogledom, opozorilo na vozilo v mrtvem kotu, sistem za varen izstop iz vozila, aktivni tempomat in sistem za opozorilo na prečni promet.

Vozne lastnosti

Posebnost Australa je, da je ima lahko za doplačilo 4Control Advanced sistem, a takoj moramo opozoriti, da to ni štirikolesni pogon ampak sistem, ki pri nižjih hitrostih (do 50 km/h) omogoča obračanje zadnjih koles za 5 stopinj navzven ali navznoter, odvisno od smeri e ovinka oziroma položaja volana. S tem inovativnim sistemom so dosegli, da ima Austral le 10,1 m obračalnega kroga. Zanimiva informacija je, da ima Clio enak obračalni krog kot Austral.

Same vozne lastnosti novega Australa so izpopolnjene. Električni motor v kombinaciji bencinskega deluje odlično. Pri zmernem pospeševanju je možno prevoziti precejšnjo razdaljo zgolj z električnim motorjem, kljub temu da ta nima velike kapacitete. Ko je baterija napolnjena, lahko električno energijo porabljamo pri višjih hitrostih na avtocesti, a se baterija hitro prazni. Med preklopom iz elektro na bencinski pogon, je motor umirjen in ni preveč hrupen.

Medtem ko zaviramo, se odvečna energija vrača v baterijo, samo moč zaviranja lahko nastavimo sami v treh stopnjah. Motilo nas je, da v kolikor smo nastavili najmočnejše zaviranje s rekuperacijo samodejno vrne na prvo stopnjo, ki najmanj zavira. Kaj hitro se navadimo samodejnega zaviranje s rekuperacijo, zato lahko ob menjavi vozila brez te funkcije imamo nekaj težav.

Na trenutke smo opazili, da stopalka za zavoro ne deluje najboljše oziroma želi sistem samodejno najboljše izkoristiti zavorno silo. Med pritiskom na stopalko za zavoro je mogoče občutiti premikanje, ki se lahko izrazi kot trša oziroma mehkejša povratna informacija. Tu se je aspekt, na katerega se je treba nekoliko privaditi.

Kljub temu, da ima Austral »le« trivaljni bencinski motor prostornine 1,2-litra je njegova zmogljivost še vedno solidna in skupnih 200 konjev prinaša kanček živahnosti. Sam pospešek od nič do sto je 8,4 sekunde.

Slabost ali pomanjkljivost so velika 20-palična platišča kolesa, ki doprinesejo preveč tresljajev v potniško kabino. Vzmetenje je nastavljeno dobro, a nič več kot to. Pri dinamični vožnji, se za trenutek občuti »plavanje« karoserije, da ni tako čvrsta kot pri konkurenci v premijskem razredu. Na avtocesti se ta občutek porazgubi in je vožnja bolj udobna kot po ovinkih. Krmiljenje je dobro in zadovoljilo za manj zahtevne uporabnike. V kolikor bo prišlo do izboljšav Australa, bi inženirji lahko dodali piko na i in s tem naredili res dovršeno vozilo.

Informacije o motorju

Pod pokrovom novega Avstralovega modela se nahajata dva motorja, in sicer bencinski trivaljni motor prostornine 1,2-litra s 96 kilovati moči in elektromotor s 50 kilovati. Skupaj zagotavljata moč 147 kilovatov oziroma okroglih 200 konjskih moči. Bencinski motor je opremljen s štirimi prestavami, med tem ko ima elektromotor dve prestavi. Austral vedno spelje z elektromotorjem, ker ta nima klasične sklopke. Baterija je kapacitete 2 kWh. Med testom smo prevozili slabega tisočaka in od tega eno tretjino razdalje prevozili na električni pogon. Poraba goriva se je gibala med 5,2 in 6,2 litra na sto. Kadar je na voljo več spustov, se baterija hitro napolni, kar omogoča večjo izrabo električnega pogona.

Končno mnenje

Renault je precej uspešen pri modelu Kadjar in z novim Australom, si prizadeva doseči  podoben uspeh prav tako dobri pri večjih športnih terencih. Vsekakor se zavedajo, da so si nadeli na hrbet precej težko breme, saj je v tem segmentu največ tekmecev in to ne slabih.

Renault z novim Australom cilja na višja segment, saj ne smemo pozabiti, da so ga lepo oblikovali, notranjost dobro zgradili in uporabili visokokakovostne materiale. Austral je dobro opremljen, ima precej sodobne tehnologije in ponuja tudi varčno porabo goriva. Austral bo vas zadovoljil na več načinov in vas ne bo pustil nezadovoljne.

Mimogrede lahko z električnim pogonom prevozimo precejšnje število kilometrov in s tem privarčujemo na porabi goriva. Sami menimo, da je hibridna izvedenka v tem trenutku najboljša izbira. Morda se vam zdi, da je cena nekoliko previsoka, vendar Renault s svojim Australom cilja bolj na premijski segment športnih terencev.

Osnovna cena testnega modela se prične pri 41.400,00 evrih, a na našega testnega se je dodalo še nekaj bombončkov iz seznama dodatne opreme, kar doprinese še dodatnih 6.770,00 evrov. Renault je pripravil štiri nivoje opreme Equilibe, Techno, Techno Espirit Apline in Iconic Espirit Alpine. Vstopni model se prične pri 27.900,00 evrih, nadaljuje pir 30.200,00 in 34.400,00 evrih. Kot smo že omenili, se testni, ki izhaja iz najvišjega nivoja prične pri 41.400,00 evrih. Kupec se lahko ob nakupu odloči za paket vzdrževanja za tri, štiri ali pet let pri čemerso pogoji odvisni tudi od prevoženih kilometrov. Pripravili so jamstvo na vozilo pet, osem ali deset let oziroma 200.000 prevoženih kilometrov.

Plusi: mat barva zunanjosti, odlični materiali v notranjosti, prostorna in udobna kabina, matrični Led žarometi, varčnost, operacijski sistem.

Minusi: stopalka za zavoro, vzmetenje-podvozje pri dinamični vožnji..

Cena testnega vozila: 48.170,00 evrov

Specifikacije:Motor: 1,2-litrski trivaljni turbobencinski Euro 6DFull
Moč bencinskega motorja: 96 kW (130 KM) pri 4.500 vrt./min.
Navor: 205 Nm pri 1.750 vrt./min.
Moč elektromotorja: 50 kW (70 KM)
Navor: 205 Nm
Menjalnik: E-Tech
Prestave: multi-mode
Pogon: dvokolesni
Zavore: spredaj zračno hlajeni diski, zadaj diski
Največja hitrost: 175 km/h
0-100 km/h: 8,6 s
Emisije CO2 (WLTP): 104 g/km
Povprečna poraba: 5,8/100 km
Prostornina posode za gorivo: 55 litrov
Gorivo: bencin + elektrika
Prostornina prtljažnika: 430/555/1.455 litrov
Euro NCAP: 5 zvezdic
Obračalni krog: 10,1 m
Masa vozila: 1.627 kg
Platišča: 20 palična (pnevmatike 235/45)

Deli novico s prijatelji