Porsche svoj delež v podjetju Rimac Automobili povečal na 24 odstotkov

Zelena luč za nadaljnjo širitev električne mobilnosti: nadzorni svet družbe Porsche AG je na petkovi seji podal soglasje za povečanje deleža v podjetju Rimac Automobili s 15 na 24 odstotkov. To hrvaško podjetje razvija in proizvaja visokotehnološke komponente za električno mobilnost med drugim tudi visokozmogljive pogone in baterijske sisteme, ter električno gnane superšportne avtomobile. Porsche je leta 2018 kot investitor vstopil v mlado tehnološko podjetje za športne avtomobile in je septembra 2019 povečal svoj delež na 15 odstotkov. Ponovno povečanje deleža ponazarja širitev strateškega partnerstva. Porsche je investiral dodatnih 70 milijonov evrov. Tako bo proizvajalec športnih avtomobilov imel 24-odstotni delež, pri tem pa ne bo imel prevladujočega vpliva.

“Rimac ima odlična izhodišča za prototipske rešitve in male serije,” je dejal Lutz Meschke, namestnik predsednika uprave in direktor za finance in IT v družbi Porsche AG. “Z Matejem Rimcem in njegovo ekipo imamo ob sebi pomembnega partnerja, ki nas podpira še posebej pri razvoju komponent. Rimac je na odlični poti, da postane neposredni dobavitelj za Porsche in druge proizvajalce v visokotehnološkem segmentu. Porsche je Rimcu že oddal prva naročila za razvoj izredno inovativnih serijskih komponent,” je dejal Lutz Meschke. Povedal je še, da bo sodelovanje, ki bo v prihodnosti še tesnejše, prineslo prednosti za obe strani, ter poudaril: “Mate Rimac nas navdihuje s svojimi inovativnimi idejami, mi pa mu nudimo naše znanje s področja proizvodnje in metodoloških kompetenc pri razvoju.”

Porsche že vrsto let povečuje naložbe v mlada perspektivna podjetja. Trenutno ima proizvajalec športih avtomobilov prek svoje enote za tvegani kapital Porsche Ventures deleže v več kot 20 zagonskih podjetjih in 8 skladih tveganega kapitala. “Naša investicija v podjetje Rimac se je izkazala za pravilno,” je poudaril Lutz Meschke. “Od naše prve investicije je vrednost bistveno narasla. Podjetje se je tehnološko zelo dobro razvilo. Naše sodelovanje razširjamo postopoma, pri čemer imamo koristi tudi od inovativnosti Rimca.

Ustanovitelj podjetja Mate Rimac pozdravlja večjo vključenost podjetja iz Stuttgarta: “Porsche je od leta 2018 velik podpornik našega podjetja in vedno je bil privilegij, da je ena najbolj znanih znamk športnih avtomobilov del podjetja Rimac. Ponosni smo, da skupaj ustvarjamo nove vznemirljive in elektrificirane produkte. Ker je med našimi strankami veliko avtomobilskih proizvajalcev z vsega sveta, je tako za Rimac kot tudi za Porsche pomembno, da ostanemo popolnoma neodvisno podjetje. Partnerstvo s Porschejem prispeva k razvoju in rasti podjetja, kar je prednost za vse naše stranke.”

Mate Rimac je podjetje, ki nosi njegovo ime, ustanovil leta 2009, ko je bil star 21 let. Pred tem je že kot učenec in študent oblikoval svojo vizijo električno gnanega superšportnega avtomobila. Danes je v podjetju s sedežem v Sveti Nedelji pri Zagrebu zaposlenih skoraj 1000 ljudi. Rimac Automobili razvija in izdeluje superšportne avtomobile z močjo do 2000 KM in najvišjo hitrostjo nad 400 km/h. Poleg tega Rimac izdeluje tehnologije in sisteme za več priznanih proizvajalcev električnih avtomobilov.

Deli novico s prijatelji