Nissan Qashqai: originalen in zdaj še boljši

  • Močno posodobljena zunanjost, da osvoji kupce športnih terencev.
  • Oplemenitena notranjost z novimi materiali in opremo.
  • Posodobljen multimedijski sistem, vključno z vgrajenim sistemom Google.
  • Nov paket opreme N-Design za poudarjeno privlačen dizajn.
  • Na voljo z e-POWER, Nissanovim edinstvenim in inovativnim pogonskim sklopom.

V zelo konkurenčnem segmentu križancev, katerega začetnik je bil prav Nissan Qashqai, nič ne zdrži dolgo brez sprememb. V dobrih treh letih od predstavitve tretje generacije vozila Qashqai je bilo v Evropi prodanih že več kot 350.000 primerkov, Qashqai pa ostaja merilo v segmentu, ki ga je ustvaril. Da bo ohranil položaj referenčnega modela je bil deležen izdatne estetske osvežitve in pomembnih tehnoloških posodobitev.

Od drznih sprememb zunanje oblike do obširnih posodobitev razvedrilnih informacijskih in povezljivih storitev –  filozofija sprememb Qashqaija je ohraniti bistveno, kar uporabniki pri tem avtomobilu cenijo, hkrati pa okrepiti njegove odlike in dodati še bolj intuitivno in pripravno tehnologijo.

Zunanje posodobitve za bolj svež videz Qashqaija

Zahvaljujoč oblikovni posodobitvi novi Qashqai izžareva elegantno in moderno dinamičnost.

Maska Qashqaija je izdatno preoblikovana, da ustvari močnejši prvi vtis. Navdihnjena je z luskastimi vzorci starodavnih japonskih bojnih oklepov in zato vsebuje na ducate sijajnih trirazsežnostnih elementov v obliki vejice lakiranih s sijajnim črnim lakom, ki delujejo kot bi lebdele v prostoru med prednjim robom pokrova motorja in nosilcem registrske tablice. Na obeh straneh osrednjega dela »vejice« tvorijo trikotno obliko, ki sega od novih žarometov navzdol do točk ob vogalih registrske tablice, površina pa je v najbolj razkošno opremljeni različici satinirano kromasta z vroče tiskano folijo.

Boka odbijača sta v barvi karoserije, sijajno črn pas pa je potegnjen pod registrsko tablico  med spodnjima vogaloma odbijača. Pod odprtino za zajem hladilnega zraka je tanek pas v barvi karoserije, ki prednjemu delu daje občutek definiranosti.

Nova žarometa prispevata občutek namembnosti in postavnosti za še bolj elegantno podobo. Zdaj imata modula za prilagodljiv nezasenčen snop in dodatni manjši enoti za širšo obliko snopa, ki je koristna za boljšo vidljivost v mraku in megli. Pod glavnima lečama sta dnevni luči s po petimi majhnimi lečami, ki imajo enako obliko kot »vejice« na maski. Dnevne luči zdaj obkrožajo leči glavnih žarometov in s tankim pasom združijo nad žarometoma, kar spominja na luči v prejšnji različici Qashqaija, le da je zdaj na zunanjih robovih osvetljen napis »Nissan«. Zgornja elementa dnevnih luči ob vklopu služita kot smernika in imata – prvikrat doslej – sekvenčno delovanje (glede na paket opreme).

Zadaj je oblika svetil ostala nespremenjena, a njuna notranja sestava je preoblikovana. Rdeča svetilna elementa sta zdaj sestavljena iz po štirih posameznih elementov, ki odsevajo obliko »vejic« na maski avtomobila. Videti je, kot bi lebdele v ohišju, in so po novem izrazite rdeče barve, poimenovane »super red«, zaradi česar poskrbijo za vtis večje natančnosti. Leče so zdaj prozorne, da omogočajo boljši pogled na svetilne elemente. Zgornji del svetila obdaja tanek svetilni element v obliki bumeranga, ki se razteza skozi zadnjo luč in vsebuje dinamično prižigajoč se smernik.

Zadnji odbijač je preoblikovan in je barvno usklajen – bodisi sijajno črne barve na bolje opremljenih različicah, ali v barvi karoserije z novim paketom opreme N-Design.

Prav tako ima posodobljeni Qashqai, če se ga pogleda s strani, na bolje opremljenih različicah sijajno črno lakirane obrobe karoserije pod vrati in na obokih blatnikov.

Nova 45,72-centimetrska (18-palčna) brušena lita platišča so zdaj serijska v srednjih različicah Qashqaija. Bolje opremljene različice imajo novo oblikovana brušena lita platišča s premerom 48,26 in 50,8 centimetrov (19 in 20 palcev). Ta ponudba izstopajočih platišč je ena najbolj širokih v segmentu in daje osveženemu videzu Qashqaija dodatno dimenzijo.

V ponudbo Qashqaija so dodane tri nove karoserijske barve. Biserno bela je nova in se ponaša s čistejšim, pristnejšim odtenkom, ki v določenih svetlobnih razmerah deluje, kot bi žarela. Biserno črna nadomešča prejšnjo črno barvo, ima bogatejši odtenek črne in učinkuje tako, da izostri vidnost oblikovne geometrije Qashqaija.

Oceanska barva (»Deep Ocean«) je nadvse privlačna. Glede na svetlobne razmere ima videz, ki je nekje med temno modro in kovinsko modro zeleno barvo. Vsekakor bo povod za pogovore mimoidočih, ki jo bodo opazili in poskušali ugotoviti, ali je ta Qashqai moder ali zelen.

Pet karoserijskih barv Qashqaija – biserno bela, oceanska, rdeča Fuji, magnetsko modra in keramično siva – so na voljo v bolj vpadljivih dvobarvnih izvedbah karoserije s črno streho.

Nov paket opreme N-Design

Novost v ponudbi prenovljenega Qashqaija je paket opreme N-Design. Zasnovan je s ciljem, da pritegne kupce, ki si želijo posebno drzno različico Qashqaija, zato ima edinstvene estetske dodatke. Paket N-design ima spodnji del karoserije pod vrati in oboke blatnikov v barvi karoserije. Ima tudi edinstvena nova 50,8-centimetrska (20-palčna) lita platišča, ki mu zagotavljajo še večjo opaznost.

Izboljšana notranja dekorativna oprema

Ko pozornost kupcev Qashqaija pritegne osvežena zunanjost, bo njihova radovednost še zrasla, ko se bodo podali na podrobnejše odkrivanje prenovljene notranjosti.

V bogatejših različicah je novost Alcantara®, ki je uporabljena na armaturni plošči, vstavkih na oblogah vrat, naslonih za roke, na pokrovu predala na osrednji konzoli in celo na mehkih oblogah za kolena, kar znatno izboljša občutek v notranjosti.

Materiali z novimi vzorci obdajajo osrednjo konzolo okrog prestavne ročice in okrasni vstavek med zgornjim delom armaturne plošče in predalom za rokavice, s tem pa poudarjajo skrb za podrobnosti, ki je tako značilna za japonsko rokodelstvo in izdelavo.

Trije najbogatejši paketi opreme so dobili posodobljene prevleke sedežev, ki poskrbijo za še bolj prestižen občutek. Najbolj omembe vredno je črno in delno prešito prvovrstno usnje v najbolje opremljenem Qashqaiju. Paket nižje ima prešito umetno usnje, ki ga dopolnjujejo prebliski barve »žgane umbre« na sedalih in robovih hrbtnih naslonov.

V paketu opreme N-Design so sedeži prevlečeni s prešitim črnim usnjem, Alcantara® pa je na okrasnih vstavkih. Del tik pod naslonom za glave krasi vtisnjen napis »Qashqai«.

Dodatno dimenzijo oplemenitenju prostora za potnike daje ambientalna osvetlitev, ki je v različicah N-Connecta, N-Design in višjih. Napredne rdeče/zelene/modre svetilne diode  so diskretno nameščene in vozniku (ali sovozniku) omogočajo prilagajanje notranje osvetlitve osebnemu razpoloženju. V najbolje opremljenih različicah so svetilne diode nameščene tudi zadaj, da v njihovem učinku lahko uživajo vsi potniki.

Nastavitve ambientalne osvetlitve je možno upravljati preko osrednjega multimedijskega zaslona.

»Nov obraz Qashqaija ima bolj tehničen videz z bogatejšo teksturo in vpadljivimi detajli. Navdih smo dobili pri tradicionalnih japonskih bojnih oblačilih, ki so kombinacija rokodelstva in moči. S sodelavci smo si močno prizadevali pri prednjih in zadnjih lučeh, da bi dajale vtis tehničnosti in natančnosti in se gladko zlile v oblikovno celoto. V notranjosti novi materiali in ambientalna osvetlitev še bolj povzdigujejo občutenje prostora. V celoti smo prepričani, da bodo končni rezultati našega dela kupcem križancev res všeč,« je dejal Matthew Weaver, podpredsednik Nissan Design Europe.

Nadgrajena tehnologija

Ritem napredka v svetu avtomobilov je zdaj tesno povezan z napredkom na področju digitalne in procesne tehnologije. Na tem področju posodobljeni Qashqai izkorišča napredek, da zagotovi še bolj intuitivno in zaupanje vzbujajočo izkušnjo vsakdanjih voženj.

Ena najbolj pogosto uporabljanih funkcij v vozilu Qashqai je znatno izboljšana. Sistem za pogled na okolico avtomobila »Around View Monitor« [AVM] je prepoznavna Nissanova tehnologija, že od leta 2007.

Ob preklopu v vzvratno prestavo kombinacija posnetkov vseh štirih zunanjih kamer tvori pogled iz ptičje perspektive, ki omogoča pregled nad avtomobilom in njegovo okolico ter tako omogoči kar najbolj enostavno in zanesljivo parkirno manevriranje. Izboljšan novi AVM s sliko štirih kamer tvori izjemno jasen pogled v vseh svetlobnih pogojih.

Nadgrajeni sistem AVM ima zdaj funkcijo 3D, ki vozniku omogoča pogled na avtomobil ne le od zgoraj ampak lahko izbere tudi enega od osmih različnih gledišč zunanjih kamer, da avtomobil vidi tudi od spredaj, zadaj, z obeh bokov ali z vogalov in tako odkrije morebitne spregledane zunanje grožnje. Ta sistem deluje v kombinaciji z Nissanovim sistemom za zaznavanje premikajočih se objektov (»Moving Object Detection«), ki z zvokom opozori, kadar v bližini Qashqaija zazna premikajoč se predmet.

Poleg tega funkcija znana kot »invisible hood view« vozniku ponuja pregled nad položajem prednjih koles, kot bi imel omogočen pogled tik izza njih, kar mu omogoča zelo natančno manevriranje na tesnem prostoru, kot je večnadstropna parkirna hiša z betonskimi robniki, ki kaj lahko poškodujejo kolesa. Ta pogled sliko ustvarja s strojnim učenjem na podlagi tistega, kar vidi kamera spredaj, kolesa pa so projicirana v ta prikaz, da dajejo občutek perspektive.

Še ena pametna funkcija sistema AVM je pomnilnik za parkirna mesta, »Parking Spot Location Memory«, ki vozniku Qashqaija omogoča, da shrani pogosto uporabljana mesta, ki jih potem avtomobil lahko samodejno prepozna na podlagi podatkov sistema GPS. V takih primerih si avtomobil zapomni natančen položaj, da lahko omogoči popolno parkiranje vsakič, kar je posebno uporabno na zelo tesnih mestih.

Še več, tehnologijo sistema AVM je možno uporabiti tudi za pomoč voznikom za varen izvoz iz težkega priključka na cesto, kjer je vidljivost zelo omejena. Za to uporablja širokokotno kamero spredaj, ki na osrednjem zaslonu prikaže pogled izpred motornega pokrova. Enako kot pri funkciji »Parking Spot Location Memory« lahko tudi mesta z omejeno preglednostjo sistem shrani v pomnilnik s podatki GPS, da se samodejno vključi vsakič, ko se približa temu kraju.

Nekaj oblikovnih sprememb so bili deležni prikazi, ki jih voznik vidi na informacijskem zaslonu TFT, ki je za volanom. Prikaz merilnikov dobi rdečo barvo ob izbiri načina vožnje »Sport«, zeleno v načinu »Eco« in bledo sivo v običajnem načinu, kar velja za oba načina prikaza, »normal« in »enhanced«.

Zdaj je na voljo tudi »minimalni« način, ki odvračanje pozornosti voznika omeji s prikazom le izbrane prestave, načina vožnje in hitrosti. Qashqai s pogonskim sklopom e-POWER ima prikaz energijskega toka na voljo tudi v načinu prikaza »normal«.

»Posodobljeni Qashqai je pridobil z občirno serijo tehnoloških posodobitev. Od naslednje generacije sistema za pogled na okolico avtomobila, ki bo uporabnikom koristil vsak dan, do uvedbe vgrajenega sistema Google, ki zagotovi, da Qashqai neopazno postane sestavni del digitalnega življenja naših kupcev. V osrčju Nissanove zavezanosti inovacijam je intuitivna uporabniška izkušnja in resnična pripravnost. Posodobljeni Qashqai je poosebljenje teh prioritet,« je pojasnil David Moss, podpredsednik za raziskave in razvoj Nissana za regijo AMIEO (Afrika, Bližnji Vzhod, Indija, Evropa in Oceanija).

Posodobljeni napredni sistemi za pomoč pri vožnji

Nabor sistemov za pomoč pri vožnji je znatno nadgrajen, da zagotavlja izboljšano budnost in pomoč za kar najbolj sproščeno vožnjo.

Najprej, funkcije samodejnega zaviranja, »Autonomous Emergency Braking«, so na novo umerjene, da imajo poostreno zaznavo nevarnosti in se hitreje odzivajo v primerih možnega trka. To velja za zaviranje v sili od spredaj (»Front Emergency Brake«), zaviranje v sili od spredaj z zaznavo pešcev in kolesarjev (»Pedestrian Front Emergency Brake« in »Front Emergency Brake Cyclist«) ter pametno zaviranje v sili (»Intelligent Emergency Brake«).

V primeru zaviranja v sili se vključi opozorilni signal zanj, »Emergency Stop Signal«. Ta vključi utripanje zavornih luči zdaj, da tako opozori voznike zadaj. Vključi se ob nenadnem povečanju tlaka v zavornem sistemu pri hitrosti nad 60 kilometrov na uro.

Sistem za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu, »Emergency Lane Keep System«, se zdaj samodejno vključi ob vsakem zagonu Qashqaija. Sproži delovanje sistemov za opozarjanje in za preprečevanje nenamerne skrenitve z voznega pasu (»Lane Departure Warning« in »Lane Departure Prevention«) pri hitrosti nad 60 kilometrov na uro. Vključuje haptično opozarjanje s tresenjem volana, kadar sistem zazna, da je avtomobil zapeljal preblizu talnim oznakam na sredini ali na zunanjem robu cestišča.

Posodobljen je tudi sistem pametne pomoči za nadzor hitrosti (»Intelligent Speed Assistance«), ki vozniku pomaga pri prilagajanju veljavni omejitvi hitrosti z uporabo kamere za prepoznavanje prometnih znakov ob cesti in z uporabo podatkov GPS. Utripajoča ikona pritegne pogled voznika, kadar preseže omejitev hitrosti, zdaj pa ga, če ne zmanjša hitrosti, na to opozoril že z zvokom.

Novost v posodobljenem Qashqaiju je hiter in enostaven način prilagajanja delovanja pomočnika za vožnjo (»Driver Assist Custom Mode«), ki vozniku omogoča naglo in natančno nastavitev ravni poseganja raznih tehnologij za pomoč pri vožnji po lastnih željah. To je možno opraviti z dvostopenjskim postopkom z uporabo gumba za bližnjice na levi prečki volana in nato pritiskom na gumb »OK«.

Vgrajen sistem Google

Osveženi Qashqai je prvi avtomobil v Nissanovi ponudbi, ki ima vgrajen sistem in funkcije Google, kar omogoča gladko povezavo in interakcijo med digitalnim življenjem uporabnika in njegovim avtomobilom.

Qashqai je že serijsko opremljen z Google Maps, voznik pa po prijavi z osebnim računom Google Account lahko dostopa do svojih priljubljenih ciljev in zanimivih krajev. To zmanjšuje odvisnost od prenosnega telefona in omrežja mobilne telefonije. Posodobitve na daljavo zagotavljajo, da so kartografski podatki vedno ažurirani.

Google Assistant vozniku omogoča uporabo glasovnih ukazov za prostoročno upravljanje med vožnjo. Na primer, voznik lahko pozove »Hej, Google«, da upravlja prezračevalni sistem, ogrevanje sedežev in vetrobranskega stekla ali za navigacijo do naslednjega cilja. Poleg tega lahko voznik telefonira ali posluša zvočne napotke ne da bi moral za to pogled odmakniti s ceste.

Voznik lahko dostopa tudi do ekosistema aplikacij, ki so za prenos na voljo v Google Play. Pripravno je tudi, da lahko neposredno v avtomobilu poslušajo priljubljeno glasbo, podcaste, zvočne knjige in še več.

Za sproščeno uporabo bo posodobljen sistem »Nissan Connected Services« namesto voznika nadzoroval delovanje Qashqaija. Tako lahko uporabnika opozori, če je avtomobil pozabil zakleniti ali zapreti okna, kadar ostanejo odprta več kot minuto po zaustavitvi motorja. Uporabnik lahko avtomobil zaklene in okna zapre na daljavo, s pomočjo aplikacije v svojem pametnem telefonu. Opozorjen bo tudi, če je kdo posegal v avto ali je bil odpeljan. V primeru suma kraje ga je možno imobilizirati in s pomočjo zunanjega dobavitelja Nissana o tem obvestiti organe pregona, da ga lahko izsledijo in vrnejo – tudi v tujih državah.

Prav tako imajo lastniki Qashqaija z naročnino za prenos podatkov možnost uporabe Amazonovega sistema Alexa za pametni dom. Uporabniki se tako lahko pogovarjajo z osebno pomočnico Alexo tudi v svojem Qashqaiju. Z Alexo lahko zahtevajo poslušanje glasbe, novic, vremenskih poročil, upravljajo s pametnimi napravami doma in še več.

»Implementacija storitev Google v vozilu Qashqai odraža Nissanov inovativen duh. Vgradnja tega nabora digitalnih tehnologij prav tako odraža željo naših kupcev, da je pripravnost, ki jo uživajo s svojimi pametnimi telefoni, možno gladko prenesti tudi v njihov avtomobil,« je dejal Guillaume Pelletreau, podpredsednik za elektrifikacijo in povezljivost ter za nove prihodke, za trženje in preobrazbe prodaje za regijo Nissan AMIEO (Afrika, Bližnji Vzhod, Indija, Evropa in Oceanija).

e-POWER: edinstven in inovativen pogonski sklop

Skladen s pionirskim duhom, ki je pripomogel k rojstvu originalnega Qashqaija, ki je ustvaril segment križancev, je tudi edinstven inovativen pogonski sklop e-POWER, ki se je izkazal za zelo priljubljenega med kupci že ob uvedbi leta 2022.

V inženirskem svetu so najbolj enostavne zamisli pogosto tudi najboljše. In pogonski sklop e-POWER v popolnosti odraža to načelo. Bencinski motor skrbi za generiranje električne energije, ki je uporabljena za pogon koles. To je veliko enostavnejša rešitev kot množica tradicionalnih hibridnih pogonskih sklopov, ki so danes na trgu.

Končni rezultat te enostavnosti je občutenje vožnje, ki združuje odzivnost in uglajenost z učinkovitostjo – brez kompromisov pri užitku v vožnji. Zahvaljujoč sklopu e-POWER ni kupcem več treba sprejemati povprečne izkušnje v vožnji, kot je to primer pri tradicionalnih hibridih.

Ključna edinstvenost in inovativnost pogonskega sklopa e-POWER je, da nima menjalnika. Kolesa vedno neposredno poganja elektromotor.

Pristen neposredni pogon koles z elektromotorjem pomeni takojšnjo in zvezno odzivnost z velikim navorom. Predstavlja občutenje vožnje na elektriko brez potrebe po polnjenju, je torej vmesna stopnja za kupce, ki še niso pripravljeni za prehod na povsem električni avtomobil.

Edina vloga naprednega trivaljnega bencinskega motorja s turbo polnilnikom s tehnologijo spremenljivega kompresijskega razmerja je proizvajanje električne energije, ki gre potem preko pretvornika do elektromotorja z močjo 140 kW ali v baterijo z zmogljivostjo 1,8 kWh (k obema, glede na način in potek vožnje). Bencinski motor deluje tiho v ozadju, da skrbi za zadostno napajanje baterije in elektromotorja. Programiran je, da elektriko zagotavlja glede na hitrost avtomobila in tako ne pride do neprijetnega nesoglasja med spremljajočim zvokom motorja in hitrostjo oziroma potekom vožnje.

Enako kot povsem električni avtomobil lahko tudi sistem e-POWER izkoristi zaviranje ali vrtenje koles za rekuperacijo energije in polnjenje baterije. Voznik lahko izbere tudi način vožnje »B«, v katerem se poveča delež rekuperacije energije. Nissanova funkcija »e-Pedal Step« vozniku omogoča vožnjo z uporabo samo stopalke za plin, saj se ob njeni sprostitvi sproži znatno zaviranje. Že po nekaj minutah, vožnja z vključeno funkcijo »e-Pedal Step« postane povsem naravna, še zlasti v mestnem okolju. (Uporaba zavor je še vedno lahko potrebna v nekaterih nepredvidljivih okoliščinah. Poleg tega »e-Pedal Step« zavira le do polžje hitrosti, podobno kot pri vožnji s tradicionalnim samodejnim menjalnikom. Za popolno zaustavitev avtomobila je treba pritisniti zavorno stopalko).

Od uvedbe tega pogonskega sklopa pri modelih Qashqai in X-Trail septembra 2022 je Nissan v Evropi prodal več kot 100.000 avtomobilov s sistemom e-POWER, kupci pa so navdušeni nad občutkom vožnje na elektriko.

Osveženi Qashqai

Pod črto, izziv za službe oblikovanja, inženiringa, načrtovanja in proizvodnje, ki so bile z vso zavzetostjo udeležene pri razvoju posodobljenega Qashqaija, je bil, kako obdržati bistvo vsega, kar je kupcem pri Qashqaiju všeč, a ga hkrati izboljšati na področjih, kjer je bilo možno prepoznati izboljšave ter dodati nove inovacije, da bi ga kupci še bolj vzljubili.

Posodobljeni Qashqai danes že izdelujejo v Nissanovi tovarni Sunderland v Združenem kraljestvu, v kateri so doslej proizvedli že več kot 1,3 milijona primerkov tega modela od njegove predstavitve leta 2007.

Qashqai je zdaj najbolj množično proizveden model tovarne Sunderland, v kateri je proizvodnja stekla že leta 1986, lani pa so v njej dosegli mejnik enajst milijonov izdelanih avtomobilov.

»Obseg posodobitev, ki smo jih uvedli v vozilu Qashqai, je zamišljen za dvig njegove vpadljive privlačnosti z uvedbo novega paketa opreme N-Design. V celotni ponudbi različic pa zdaj najdemo še več praktičnosti, zahvaljujoč novim vgrajenim Googlovim storitvam. Qashqai je ustvaril segment z edinstveno kombinacijo privlačne oblike, udobja in uporabnikom prijazne tehnologije. Ta osvežitev s posodobitvami ohranja Nissanov položaj ustvarjalca in inovatorja segmenta križancev,« je dejal Arnaud Charpentier, podpredsednik za strategijo izdelkov, pri Nissan AMIEO (regija Afrika, Bližnji Vzhod, Indija, Evropa in Oceanija).

Kombinirana poraba goriva po WLTPKombiniran izpust CO2 po WLTP
Qashqai Mild Hybrid6,2 – 7,1 l/100 km*141 – 160 g/km*
Qashqai e-POWER5,1 – 5,3 l/100 km*117 – 120 g/km*

* glede na nivo opreme

Vsi podatki še niso homologirani

Deli novico s prijatelji