Na voznikovem sedežu morate biti varni!

Pravilen položaj voznikovega sedeža je bistvenega pomena iz več razlogov. Varnost mora biti na prvem mestu. Vsak inštruktor v šoli varne vožnje vam bo povedal, da je pravilen kot nog ob stopalkah ali pravilen položaj telesa in volana nekaj, česar ne smete podcenjevati. Toda kaj storiti, če inštruktorja vožnje ni v bližini, ko prvič sedete v svoj novi avtomobil?   Mazda je pripravila odgovor na to vprašanje in to edinstveno Mazdino rešitev poimenovala sistem za prilagajanje vozniku. Nobuaki Tabata, vodja programa v oddelku za razvoj integriranih sistemov, se je s svojo ekipo spopadel z dejstvom, da večina voznikov ne ve, kako doseči najboljši položaj za vožnjo. Postopek z uporabo prepoznavanja obraza in najsodobnejše tehnologije zagotavlja prilagojena priporočila za doseganje kar največjega udobja in varnosti.   Optimalen položaj voznika je bil vedno ključni element pri razvoju vsakega Mazdinega vozila. Kljub temu pa so Mazdini raziskovalci pred kratkim odkrili, da se manj kot 50 % voznikov namesti v pravilen položaj za udobje, varnost in nadzor vozila. Rešitev je sistem za prilagajanje vozniku.
Sistem uporablja proti vozniku usmerjeno kamero, ki omogoča tehnologijo za ocenjevanje postave. Ko voznik z večnamenskim upravljalnikom ročno vnese svojo višino (to mora storiti le pri prvi nastavitvi), sistem izračuna in na podlagi položaja oči ponudi najboljši položaj za to osebo. Seveda lahko voznik prekliče in spremeni položaj, če želi.   Ko voznik ugasne motor in odpne zaponko varnostnega pasu, se sedež in volan samodejno ponastavita v položaj, ki vozniku omogoča preprostejše izstopanje iz vozila.   “To funkcijo smo razvili na podlagi velike količine podatkov,” pojasnjuje Tabata. “Ko prepoznavanje obraza ‘identificira’ voznika, lahko sistem na podlagi ocene postave predlaga prilagoditev položaja sedenja. To je kot trening voznika na podlagi izkušenj proizvajalca.”
Nastavitev popolnega položaja za vožnjo pa je šele začetek. “V grobem je za ta avtomobil pripravljenih več kot 100 elementov prilagoditev uporabniku z uporabo sistema za prepoznavanje obrazov,” nadaljuje Tabata. “Na voljo so tudi individualne prilagoditve zvoka glasbe, glasnosti varnostnih opozoril in ambientalne osvetlitve, ki jih je mogoče prilagoditi posameznim voznikom.”   S to domiselno tehnologijo prepoznavanja obraza želi Mazda že pred začetkom potovanja zmanjšati voznikov stres. Tako je vožnja z Mazdo, opremljeno s sistemom za prilagajanje vozniku, ne le varnejša, temveč tudi bolj sproščujoča in zabavna za vse ter zagotavlja večjo brezskrbnost vozniku in njegovim sopotnikom.
Deli novico s prijatelji