Citroen C3

Citroën C3 je na trgu že precej dolgo, a leta 2016 je postal en uspešnejših modelov pri Citroënu. Zadnji model prinaša veliko prefinjenosti, personalizacije in sodoben edinstven slog. Kupci lahko izbirajo med bencinskim in dizelskim motorjem. Poskrbeli so, da ima veliko sodobnih varnostnih sistemov (dvanajst).

Videz, prostornost in praktičnost

Citroën C3 lahko sestavimo 97 kombinacij zunanjosti, izbira med sedmimi barvami karoserije, štirimi barvami strehe in štirimi barvnimi paketi. Lastnik lahko ob naročilu izbere še mnogo drugih dodatkov. Opremljen je z LED žarometi, masko so popestrili z belimi dodatki okoli meglenk, na boku so vidne »zaščite« vrat Airbumps, ki pa niso za vsakogar. Platišča so v velikosti 16-palcev, zadnja stekla so dodatno zatemnili in streha je v črni barvi z dodano dizajnersko nalepko.

Notranjost C3 že nekaj let slovi za precej udobno, ki ponudi vsem potnikom sedeže z občutkom, kot bi sedeli v domačem kavču. Notranjost je lahko v treh različnih kombinacijah glede barv in dodatkov. Za vse potnike je v notranjosti dovolj prostora, tudi za tiste nekoliko večje. Na voljo je več uporabnih odlagalnih mest, kar bo zadostovalo za vsakodnevna ali daljša »potovanja«. Posebnost se izraža na vratih, saj so klasično plastično konzolo nadomestili z usnjenimi trakovi za zapiranje vrat. Armaturna plošča je zelo preprosta, pri višjem nivoju prevladuje sedempalčni zaslon na dotik, preko katerega upravljamo številne funkcije, ogrevanja, klime ipd. Morda bi morali ohraniti še kakšen mehanski gumb za upravljanje klime, temperature, saj je preko digitalnega zaslona bolj kot ne precej težavno. Volan je trikraki, multifunkcijski in oblečen v usnje. Voznikovi števci so pregledni, potovalni računalnik je enostaven za uporabo. Za zagon motorja ne potrebujemo ključa, a le pritisk na gumb za zagon motorja.

Prtljažni prostor ima z uporabo zadnje klopi okroglih 300 litrov, ki ga je moč razširiti na 922 litrov. Klop se lahko podre v razmerju 60:40. Glede na velikost prtljažnika bo zadostoval dovolj prostora za kakšne krajše počitnice, vsakodnevne potrebe manjše družine.

Varnost

Citroën C3 je opremljen z vrsto varnostnih sistemov, kot so ABS, REF, AFU, ESP, sistemom za pomoč pri speljevanju iz klanca Hill Assist, 6-varnostnih zračnih blazin, sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Za doplačilo se lahko doda še kup sodobnih varnostnih sistemov. Na testih EuroNCAP je osvojil štiri varnostne zvezdice.

Vozne lastnosti

Sami smo lahko preizkusili šibkejši motor, ki je pravšen za mestne ulice, a na odprtih cestah ali avtocesti, se izkaže kot pomanjkljiv, predvsem če je v vozilu več odraslih oseb. Voznikov pogled okoli vozili je dobro, sedalni položaj je nekoliko višji in velika stekla omogočajo prijeten pogled v okolico. Sama vožnja je precej tekoča, vendar kot smo že omenili, mu manjka nekaj moči pri prehitevanju ali vožnji v klanec. Krmiljenje je povprečno in vozniku ne daje pravega, dobrega občutka za nadzor vozila. Citroën slovi po mehkem vzmetenju, kar prinese več nagibanja pri višjih hitrostih oz. pri vožnji v ovinkih. Hrup vetra, pnevmatik je minimalen in glede na to, da je motor bencinski, v notranjost ne vdira pretiran hrup, kot je to pri dizelskem motorju.

Informacije o motorju

Testni Citroën C3 je imel pod pokrovom trivaljni turbobencinski motor. Gibalna prostornina je 1,2-litra, ima 83 »konjev« (61 KW) pri 5.750 vrtljajev in 118 njutenmetrov pri 2.750 vrtljajev. Motor smo upravljali s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Največja hitrost, ki jo lahko »dosežemo« je 169 kilometrov na uro, iz mesta do sto rabi 15,2 sekund. Na prevožen kilometer izpusti 97 gramov CO2. Rezervoar za gorivo meri 45 litrov. Motor teče gladko in glede na težo vozila 980 kilogramov bo po mestu vožnja tekoča. Na relaciji se pokaže šibkost motorja. Povprečna poraba se je po končanem testu gibala 5,9 litrov na sto kilometrov.

Končno mnenje

Novi Citroën C3 s svojim edinstvenem slogom, impresivno stopnjo udobja in številčno personalizacijo vozila nudi veliko možnosti za mlade in tudi tiste starejše, ki si želijo edinstven avto in jih ni sram izstopati iz množice. Citroën je s svojo prenovo C3 ponudil nekoliko drugačen avto od svojih tekmecev, ki se držijo tradicionalnih oblikovalskih zapovedi.

Citroën C3 temelji predvsem na udobju, a to ne pomeni, da je na drugih področjih slab, a ima morda konkurenca v rokavu skritih več asov kot C3. Vsekakor si novi C3 zasluži veliko pozornosti kupcev. V prtljažnem prostoru ima C3 dovolj prostora, kot tudi potniki v notranjosti.

Za Citroëna C3 so pripravili štiri nivoje opreme Feel, Feel Pack, Shine in Shine Pack. Že v osnovnem paketu je Citroën precej radodaren in kupec pridobi precej veliko opreme. Tisti bolj zahtevni lahko posežejo po višjih nivojih opreme. Osnovni C3 se po ceniku prične pri 14.900,00 eurih in glede na nivo opreme stopnjuje po dva tisočaka. Po ceniku je »najdražji« C3 21.300,00 eurov.

Plusi: višji sedalni položaj, prostornost, zunanji izgled, možnost personalizacije.

Minusi: opora sedežev, multifunkcijski zaslon občasno zablokira, pogrešamo fizične gumbe za napravljanje klime ipd., trda plastika v notranjosti.

Cena testnega vozila: 15.870,00 eurov

Specifikacije:
Motor: 1,2-litrski turbobencinski
Moč: 61 kW (83 KM) pri 5.750 vrt./min.
Navor: 118 Nm pri 2.750 vrt./min.
Menjalnik: ročni
Prestave: 5
Pogon: dvokolesni
Zavore: spredaj zračno hlajeni diski, zadaj bobni
Največja hitrost: 169 km/h
0-100 km/h: 15,2 s
Emisije CO2 (WLTP): 97 g/km
Povprečna poraba: 5,9 /100km
Prostornina posode za gorivo: 45 litrov
Gorivo: bencin
Prostornina prtljažnika: 300/922 litrov
Euro NCAP: 4 zvezdice
Obračalni krog: 10,6 m
Masa vozila: 980 kg
Platišča: 16 palična (pnevmatike 205/55)

Deli novico s prijatelji